Vikend s Ninom – Pula

Pola je dodatan naziv koji ćete uočiti na svim istarskim putokazima, obzirom da se diljem Istre imena gradova navode dvojezično, talijanski uz hrvatski

Vikend pred nama dodatno nas sve veseli, obzirom da će subota biti neradna i za priličan broj ljudi kojima je ona inače redovan radni dan. Pred nama je Praznik rada, pa svi pratimo vremensku prognozu i planiramo aktivnosti izvan naših domova. Za očekivati je, već prema tradiciji, kako će sva manje ili više poznata izletišta biti dodatno posjećena. Osim uživanja u prirodnim ljepotama, nadolazeći vikend idealan je i za obilazak i upoznavanje nekog od naših prekrasnih gradova.

Slavoluk Sergijevaca
Nina Božić

Ja bih vam ovom prilikom predložila posjet Puli, koju sam nedavno posjetila. Najveći grad Istarske županije, smješten je na jugozapadnom dijelu istarskog poluotoka, u zaštićenom dijelu prostranog zaljeva. Vrlo je pristupačna Istarskim ipsilonom, koji se postepeno dionicu po dionicu, proširuje u puni profil autoceste.

Arena
Nina Božić

Pula je impresivan grad, kako po svojim kulturnim znamenitostima i ljepotom arhitekture antičkih građevina tako i ljepotom obale. Svima je zasigurno prva asocijacija prekrasna Arena, amfiteatar iz prvog stoljeća. Po svojoj veličini je šesti amfiteatar u svijetu, te je prvo mjesto odakle krećem u razgledavanje grada. Uslijed njegove iznimne očuvanosti, ovdje se i danas održavaju brojne kulturne priredbe, ljetni filmski festivali i koncerti. Obzirom da je Arena smještena izvan gradskih zidina, prema središtu grada prošetala sam jednom od glavnih gradskih prometnica. Putem nailazim na ostatke srušenih gradskih bedema te Dvojna vrata odnosno Porta Gemina (trenutno su radovi sa unutrašnje strane). Sagrađena su u II i III stoljeću i ime su dobila po dva lučna otvora. Odmah u blizini nalazi se i park Petra Krešimira IV.

Park Petra Krešimira IV
Nina Božić

Nastavkom šetnje uskoro stižem do trga Giardini. Prolaskom uz drvored i šetalište, ugledala sam Slavoluk Sergijevaca izgrađen u korintskom stilu, odnosno Zlatna vrata. Ovdje se na malom trgu povremeno održavaju kulturne priredbe. Ovdje možete uživati u ispijanju kave na nekoj od terasa ili možete prijeći cestu, te krenuti lijevo ulicom, gdje vas također očekuju različiti ugostiteljski objekti. Naići ćete na brojne trgovine i uskoro stići do šarene gradske tržnice, gdje možete odabrati različite vrste voća, povrća, mliječnih i mesnih proizvoda, te razne domaće proizvode OPG-ova, poput meda. U unutrašnjem dijelu tržnice možete pronaći ribu i morske plodove.

Dio gradske tržnice
Nina Božić

Ukoliko želite dodatno uživati u ljepoti gradske arhitekture i kulturno povijesnih spomenika, predlažem prolazak kroz Slavoluk Sergijevaca i nastavak šetnje prema administrativnom središtu grada.

Forum
Nina Božić

Promatrajući bogatu arhitekturu kamene ulice te poprečne ulice koje sa spajaju, uskoro dolazim do Foruma. Bio je to središnji trg antičke i srednjovjekovne Pule, te su ovdje bile smještene najbitnije gradske funkcije (upravne, sudske i vjerske). Od tri hrama koja su se tu nekad nalazila, ostao je u potpunosti sačuvan Augustov hram. Odmah desno nalazi se Gradska vijećnica. Predlažem da se ovdje udobno smjestite na neku od terasa i upijate tople zrake sunca dok uživate u istarskoj gastronomiji ili samo kušate neko od vrhunskih vina brojnih istarskih vinara.

Pogled s rive
Nina Božić

Kad padne mrak, svakako krenite bliže rivi, kako bi uživali u svjetlećem spektaklu ogromnih dizalica brodogradilišta, smještenih na otočiću Uljanik.

Svakako predlažem da se u Puli, ali i okolici, zadržite cijeli vikend (minimalno), kako bi dojam bio potpun.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije