Vikend s Ninom – Samobor

Grad posebnog šarma i topline, čemu doprinosi oku ugodna arhitektura. Rado je posjećeno izletište, poznato i po svojoj gastronomskoj ponudi

Nalazi se samo 20-tak kilometara od Zagreba i odlična je destinacija za vikend izlet stanovnicima glavnog grada kao i posjetiteljima istog. Ja sam prije dva vikenda uživala u šetnji gradskim središtem, te popularnom šetnicom od glavnog gradskog trga prema Starom gradu. Obzirom da je vremenska prognoza za nadolazeći vikend zaista obećavajuća, vjerujem da će vas izlet u Samobor oduševiti. Smješten je na istočnim obroncima Samoborskog gorja, te je ovdje uživanje u prirodnim ljepotama nadohvat ruke. Stoga prema vlastitim sklonostima imate mogućnost organizirati svoj savršen dan ili vikend u ovom kraju.

Pogled s trga na crkvu sv. Anastazije
Photo: Nina Božić

Prilazeći prema centru grada, mene uvijek iznova oduševljava ljepota arhitekture i kamenom popločenih ulica. Ovdje vas čeka slikoviti srednjovjekovni gradić, bogate barokne arhitekture. Na centralnom gradskom Trgu kralja Tomislava, svaka zgrada zrači svojom posebnošću, a uz malo truda saznat ćete i povijesne priče koje neke od njih kriju. S obližnje uzvisine nad trgom bdije župna crkva sv. Anastazije, odakle će vas također oduševiti pogled na središte grada.

Samoborski muzej
Photo: Nina Božić

Nastavite li gradskim trgom, ugledat ćete drveni mostić preko rječice Gradne, uz koju se nastavlja šetnica. Odmah po prelasku mosta, stoji poznati samoborski hotel Lavica, te odmah pokraj njega i upečatljivo zdanje Samoborskog muzeja. Istim smjerom smo i mi nastavili šetnicom uz Gradnu sve do popularnog Vugrinščaka.

Ostaci Starog grada
Photo: Nina Božić

Ako ovdje podignete pogled ulijevo, visoko na brdu, oduševiti će vas prizor na ostatke Starog grada. Slobodno odaberite jednu od postojećih staza, odmah na početku šume ili malo niže na kraju šetnice i uspnite se do impozantnih ruševina. Uspon zaista nije težak a mi smo odabrali stazu na kraju šetnice uz kapelu sv. Mihalja, kojom nam je trebalo ni 10 minuta.

Šetnica uz Gradnu
Photo: Nina Božić

Obilazak ovog zdanja vam najiskrenije preporučam, jer koliko je god impresivan pogled odozdo, tek uspinjanjem i obilaskom cijelog zdanja, dobivate potpun dojam i strahopoštovanje prema istom. Hodajući iz jednog dijela u drugi te zamišljajući dvorane koji su se na tom mjestu nekad nalazile, uspinjući se na vidikovce te spuštajući u tamnije dijelove, stvarate neku svoju priču o tim davnim vremenima. Zidine obasjane suncem i pogled na dolinu nude kadrove za pamćenje i odmiču vas od svakodnevnice, barem na trenutak. Meni je obilazak Starog grada dodatno upotpunio već iznimno ugodnu sliku Samobora pa ga obavezno uvrstite u svoj plan razgledavanja.

Pogled s Gabrekovog mosta
Photo: Nina Božić

Povratkom prema šetnici ugledat ćete Gabrekov most, te vas prelaskom istog čeka poznati i cijenjeni restoran „Gabreku“. Obzirom na važeće epidemiološke mjere, trenutno hranu možete uzeti za van, što svakako preporučam. Samobor je poznat po svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi te u gradu možete pronaći i druge cijenjene restorane. Mi smo svoj šećer na kraju ostavili za uživanje u poznatoj samoborskoj kremšniti. Trenutno je to moguće na više lokacija na središnjem trgu, gdje popularnu slasticu možete uzeti za van. Mi smo odabrali slastičarnu „U prolazu“ i uživali u okusu.

Samoborska kremšnita
Izvor: Redakcija

Samobor je također poznat po svojoj tradicionalnoj manifestaciji Samoborski fašnik, kada karnevalsko ludilo zavlada gradom. Obzirom da je to razdoblje taman ispred nas, a ipak se nalazimo u specifičnoj godini, u nadolazećim vikendima imat ćete priliku vidjeti kako će Samobor u skladu sa situacijom obilježiti Fašnik. Vjerujem da ugodnih iznenađenja neće nedostajati.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije