Voli, moli, jedi – Imotska torta

Imotska torta je tradicionalna hrvatska torta koja se priprema na širem području Grada Imotskog. Zaštićenog je podrijetla i recepture te je vrlo važna u kontekstu očuvanja hrvatske gastronomske tradicije

Imotska torta je u to područje, prema predaji, pristigla s Mlečanima, a ‘usavršili’ su je svi oni koji su prolazili tim krajevima (turci, francuzi, habsburgovci). Vrlo često imotska torta se naziva i carskom tortom, zahvaljujući caru Franji Josipu I, koji je imotsku tortu kušao tijekom svog posjeta Imotskom 1875. godine i nakon toga je s radošću ponio u Beč.

Foto: Jelena Gligora Segedi

Ova torta je pripravljena od sastojaka koji su karakteristični za područje Imotske krajine te iako svojim izgledom može podsjetiti na Linzer tortu, a okusom na rapsku tortu ili tortu makarana, Imotska torta ima i svoje posebnosti – okus likera od višanja maraski kao dio podneblja iz kojega je potekla.

Bademi i prošek čine glavninu okusa ove „carice”, a posebnost doprinose ostali sastojci kao što su: korica limuna i naranče, vanilija, cimet, muškatni oraščić te maraskino.

Foto: Jelena Gligora Segedi

Priča se kako svaka kuća u Imotskom ima svoj osobni dodatak koji baš njihovu tortu čini posebnom. Ono što je svakako preporuka jest korištenje domaćih namirnica pri pripravi ove torte. Također, valja zapamtiti da konačni izgled torti daju trakice isprepletene u mrežu nalik kruni te da svako križanje trakica obilježava jedan blanširani i oguljeni badem. Važno je i znati kako nadjev nakon pečenja mora ostati sočan te se torta  iz tog razloga ne peče, već suši na nižim temperaturama.

U prošlosti se imotska torta spravljala za posebne prigode i to puno češće u imućnim obiteljima, a sastojala se od značajne količine badema. Danas se uvriježila nešto jednostavnija i manje bogata varijanta, no i dalje jednako ukusna, aromatična i posebna.

Foto: Jelena Gligora Segedi

Uistinu nećete pogriješiti ako se odvažite na isprobavanje ove tradicionalne hrvatske slastice. Postupak izrade nije suviše složen, a sam rezultat je obećavajuć i zadivljujuć.

Sastojci:

Foto: Jelena Gligora Segedi

Tijesto:

300 g brašna

100 g maslaca

2 žlice šećera

4 žumanjka

2 dcl domaćeg prošeka

Nadjev:

250 g mljevenih badema

170 g šećera

3 cijela jaja

2 žlice maraskina

korica limuna i naranče

vanilija, cimet, muškatni oraščić

Priprema:

Foto: Jelena Gligora Segedi

Od svih sastojaka za tijesto istovremeno se rukama umijesi tijesto koje valja ostaviti u hladnjaku neko vrijeme da odmori.

Odvojiti 2/3 tijesta i tanko ga razvaljati te položiti u kalup za torte (24-26 cm promjera). Pažljivo obložiti i bočnu stranicu. Odrezati višak. Tijesto bi bilo dobro odrezati na visini polovice kalupa.

Za nadjev treba izmiksati jaja i šećer te lagano dodati ostale sastojke, te izmiješati nadjev.

Foto: Jelena Gligora Segedi

Nadjev položiti na tijesto. Od ostatka tijesta treba izrezati trakice jednake širine i trakice položiti na nadjevu uzduž i poprijeko te time oblikovati takozvanu gradeladu. Na mjesto križanja trakica položiti po jedan blanširani i oguljeni badem.

Foto: Jelena Gligora Segedi

Torta se valja peći 10 minuta na 200 stupnjeva te potom sušiti još sat vremena na 140 stupnjeva.

Uživajte u ovoj carici okusa!

Jelena Gligora Segedi
Supruga, majka četvero djece, profesor logopedije po struci, vlasnica Logopedskog kabineta Gligora Segedi… Ljubiteljica degustiranja i spravljanja ukusnih obroka. Nastoji živjeti vodeći se mišlju svete Majke Terezije: “Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari, ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi.”

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije