Voli Moli Jedi – Koštradina

Bogata baština triljskog kraja svoj pečat ostavila je i u domaćoj kuhinji. Omeđen planinama i uronjen u riječne rukavce Cetine, Rude i Graba, Trilj je svoje mjesto pronašao i na gastronomskoj karti Cetinskog kraja

Isprepleteni putevi i utjecaji sa svih strana obogatili su Trilj te su osim dragocjene kulturne i prirodne baštine, stvorili autohtonu gastronomsku ponudu. Naizgled su to siromašna jela jer su većinom spremana jednostavnom recepturom i u jednom bronzinu (loncu) sa što više zelenila koje se vrlo lako pronalazilo u vrtu ili oko kuće. Tradicionalni recepti očuvali su se generacijama, a raskoš mirisa i okusa domaće hrane danas su identitet triljskih poslastica. Domaćini se ponose izvornim jelima, a specijaliteti koji se ne propuštaju u Trilju za obiteljska slavlja, putnike ili goste su: cetinske pastrve, žabe, arambaši, janjetina na više načina (“na lešo”, ispod peke ili na ražnju, teletina ispod peke, juha od pivca, divljač, domaći pršut s ovčjim, kozjim ili kravljim sirom, triljski uštipci… i koštradina.

Foto: Jelena Gligora Segedi

U triljskim šušarama (dimne kuhinje), kako ih od davnina nazivaju domaćini, nalazi se suho mesno blago kojima je bura dodala poseban začin. Na kukama vise prosušene plećke, slabine, rebra i koštradina jarčića starih do godine dana, spremni za domaće specijalitete – za prste polizati. Koštradina se tradicionalno proizvodi od mesa uškopljenih, utovljenih ovnova i jalovih ovaca ili koza u dobi 1 do 5 godina, a postupak je dugotrajan. Ispiranje, soljenje, dimnjenje i prosušivanje, zatim zrenje mesa, zna potrajati i do 60 dana, a rezultat je slasna, ukusna delicija koja se najčešće poslužuje uz domaću raštiku.

Sastojci:

500 g koštradine (sušene ovčetine)

600-700 g raštike

1 žličica svinjske masti

2 glavice crvenog luka

2 mrkve

3 režnja češnjaka

5-6 srednjih krumpira

1 žličica crvene paprike

1 lovor list

sol, papar

Postupak pripreme:

Koštradinu staviti u lonac s hladnom vodom i kuhati. Nakon što voda uzavre, kuhati još pola sata. Potom izliti “staru” vodu i dodati novu u kojoj se koštradina treba kuhati još sat vremena.

Foto: Jelena Gligora Segedi

Za to vrijeme na malo masti dinstati narezani crveni luk i češnjak te dodati krumpir i mrkvu narezane na kockice.

Dinstane sastojke ubaciti u vodu s koštradinom i dodati list lovora. Kuhati sve zajedno još 20-ak minuta nakon čega treba ubaciti raštiku narezanu na manje komade. Kuhati daljnjih 20-ak minuta, začiniti crvenom paprikom, paprom i, ako je potrebno, zasoliti prema ukusu.

Foto: Jelena Gligora Segedi

Za potpun užitak triljske kuhinje, poslužiti uz domaći kukuruzni ili kruh uspod peke, uz čašu domaćeg, vrhunskog crnog vina. Nepce će vam biti zahvalno, a vas će zasigurno inspirirati na dolazak u Trilj, kako biste svim osjetilima doživjeli njegovu tradiciju i ljepotu.

Foto: Jelena Gligora Segedi

U slast!

Jelena Gligora Segedi
Supruga, majka četvero djece, profesor logopedije po struci, vlasnica Logopedskog kabineta Gligora Segedi… Ljubiteljica degustiranja i spravljanja ukusnih obroka. Nastoji živjeti vodeći se mišlju svete Majke Terezije: “Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari, ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi.”

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije