90 godina od prve cipele iz vukovarskog Borova

Prije 90 godina, točnije 7. lipnja 1931., u Vukovaru je proizvedena prva cipela…

Taj dan se obilježava kao obljetnica postojanja obućarske tvrtke Borovo d.d. koja iza sebe ima bogatu povijest, istaknuli su u Gradu Vukovaru povodom obilježavanja 90. godišnjice postojanja Borova. Naime, na današnji dan je iz tek osnovane tvornice Bata u Borovu, koju je izgradio češki industrijalac Tomaš Bata, izašao prvi par kožne obuće.

Vukovar.hr

Ova je tvrtka nekada proizvodila 23 milijuna pari obuće godišnje i zapošljavala 22 tisuće radnika, dok danas proizvodi oko 400 tisuća pari obuće, a zapošljava 600 radnika, od toga 400 u proizvodnji, a 200 u prodavaonicama. Obuća se proizvodi u dva pogona – kožne obuće te gumene i gumeno-platnene obuće, a prodaje se u 74 maloprodajne trgovine.

“Još imamo problema iz prošlosti, ali se trudimo da ih prebrodimo”, kazala je predsjednica Uprave Borova Gordana Odor podsjetivši kako su najbolji dani Borova bili od 1947. do kraja 80-tih godina prošloga stoljeća kada se najviše i proizvodilo. Borovo se u Vukovar nakon Domovinskog rata vratilo 1998. godine. “Zatekli smo velike neriješene imovinske probleme i ratnu štetu od 2,3 milijarde kuna”- istaknula je Odor.

Facebook/Gradski portal Cibalia.info

Obilježavanju 90. godišnjice postojanja nazočio je zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac koji je radnicima i Upravi Borova čestitao na 90 godina rada istaknuvši kako je tvornica Borovo bila gospodarski div: „Kao i svaki Vukovarac moram reći da sam ponosan što je borovska obuća, poput Borosana, Startasica, Zengi i mnogih drugih prepoznata diljem Europe“, rekao je Sušac te naglasio kako Grad Vukovar svim svojim osnovnoškolcima osigurava cvičke i startasice u svrhu preobuke, a kako bi nastavili razvijati gospodarski sektor, od Borova je Grad kupio i zemljište koje će služiti novoj gospodarskoj zoni „Dunav“.

“Sada proizvodimo 400 tisuća pari obuće godišnje i kada smo krenuli prema još većim brojkama, došla je pandemija koronavirusa te smo morali rezati fiksne troškove. Da nije bilo pomoći države vjerojatno bismo sami sebe doveli u stečaj”, kazala je predsjednica Uprave Borova Gordana Odor.

Facebook/Borovo

Ravnatelj uprave za industriju, poduzetništvo i obrt u Ministarstvu gospodarstva Zvonimir Novak rekao je kako se Borovo nalazi u postupku restrukturiranja te je na Upravi  da napravi dugoročno održiv plan restrukturiranja: “Nadamo se da će plan restrukturiranja biti dovoljno dobar da privuče atraktivnog, pouzdanog i odgovornog strateškog partnera, jer koliko koliko god bi država željela pomoći Borovu to mora raditi po pravilima koje nameće EU”, zaključio je Novak.

Da je Borovo bilo jedna od najvećih i najbogatijih tvornica u Jugoslaviji pokazuje i  tvornički list Borovo koji je izlazio od 1932. do 1996. godine. Izlazio je uglavnom kao tjednik i donosio je tekstove o životu radnika i stanovnika Borova. Osim toga poduzeće je izdavalo još dva lista pod nazivom Prodavač i Izbor.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije