Advent u Zagrebu

Paljenjem prve adventske svijeće 27. studenog na Manduševcu započet će drugi pandemijski Advent u Zagrebu prenosi Zagreb.hr

Program višestruko nagrađivanog Adventa te novogodišnjih događanja će trajati do 7. siječnja 2022. Brojne novosti u programu su predstavili: gradonačelnik Tomislav Tomašević, predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, direktorica TZGZ Martina Bienenfeld te predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žakline Troskot.

Osim na tradicionalne hrvatske igračke kao na motiv ovogodišnjeg Adventa u  Zagrebu, poseban naglasak je stavljen na kulturno-glazbena događanja koja će nas na najljepši mogući način uvesti u blagdansko raspoloženje i u vrijeme iščekivanja Božića. Naime, tijekom Adventa održat će se čak 14 glazbenih programa sa 129 koncerata, a nastupit će Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar i brojni drugi vrhunski hrvatski glazbenici, kao i mladi  pred kojima je budućnost.

infozagreb.hr Boška i Krešo

Također, neki od zagrebačkih muzeja, npr. Muzej za umjetnost i obrt, Etnografski muzej, Muzej prekinutih veza i Muzej čokolade, uključili su se prigodnim programima. Nadalje, na programu su predstave u HNK-u, Gavelli, Tunelu Grič, Projekt Ilica: Q’ART, Advent Run, Advent u Vidri te posebni programi za najmlađe.

„Vjerujem da će unatoč pandemiji ovo biti izvrstan Advent, jer to zaslužuju i građani i grad“, rekao je gradonačelnik Tomašević. Dodao je da će osim 26 ugostiteljskih objekata i 44 kućice za prodaju suvenira, ponudu obogatiti i 50 stalnih ugostiteljskih objekata s prigodno ukrašenim terasama i s adventskom gastro ponudom. „Ovo je hibridnipandemijski Advent, veći dio programa će biti fleksibilan pa će se, budu li epidemiološke mjere dopuštale, održati u zatvorenome ili će se, bude li potrebno, prebaciti na otvoreni prostor. U svakom slučaju, dat ćemo sve od sebe da se najveći dio programa realizira.“ Nadalje, gradonačelnik je istaknuo da će Grad Zagreb uprihoditi 3 300 000 kn za 70 kućica, dok je u 2019. za 220 kućica uprihodio 900 000 kn, pa je naglasio da će se veći dio tog novca uložiti u organiziranje programa i drugih adventskih aktivnosti. Pozvao je sugrađane da poštuju epidemiološke mjere kako bi se pandemija stavila pod kontrolu i kako bismo nesmetano uživali u Adventu.

infozagreb.hr Boška i Krešo

Direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeldpojasnila je: „Svake se godine trudimo naš Advent oplemeniti novitetima te mi je posebno drago najaviti šest novih programa: Advent u LADU, Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti (ALU), Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingles nastao u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika također nastao u suradnji s našim obrtnicima, te Advent u zagrebačkim hotelima koji svoje goste dočekuju s posebno osmišljenom blagdanskom ponudom i uređenjem. Spomenula bih i Advent na Zrinjevcu gdje nas na prigodno uređenom prostoru očekuje čak 13 koncerata poznatih hrvatskih izvođača, i to svakog petka, subote i nedjelje. Nastavljamo i s prošlogodišnjim, uspješno pokrenutim projektom Izložbe proširene stvarnosti (AR) koji će se koristiti animiranim tradicionalnim igračkama – motivom ovogodišnjeg Adventa na 10 gradskih lokacija, i to u parkovima, na trgovima i na velikim otvorenim prostorima. Naime, Advent Zagreb 2021. će nas projektom Virtualne igračke vratiti u vrijeme djetinjstva i u dugu tradiciju ručno izrađenih igračaka koje su obilježile vrijeme odrastanja mnogih od nas, te ćemo imati prilike ponovo se poigrati s njima uz pomoć pametnih telefona. Isto tako, nastavljamo i s projektom Svjetlost Adventa u suradnji s odabranim gornjogradskim institucijama čije prozore ukrašavamo u blagdanskom duhu. Osim toga, TZGZ promovira Advent Zagreb putem integriranih online i offline kampanja na više od 15 tržišta prateći, dakako, aktualnu epidemiološku situaciju, a osmislili smo i posebnu promociju u sklopu Svjetske izložbe EXPO Dubai. Također, organizirali smo tradicionalnu promotivnu suradnju s Croatia Airlinesom, Turkish Airlinesom te HŽPP-om, u svrhu nabave karata po posebnim cijenama za posjet zagrebačkom Adventu.“

infozagreb.hr J. Duval

Predsjednik Gradske skupštine Klisovićnajavio je koncert Festivala dalmatinskih klapa Omiš, koji se u Zagrebu tradicionalno organizira od 1984., ali umjesto tradicionalnog koncerta pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, koncert će se ove godine održati 11. prosinca u sklopu zagrebačkog Adventa na glavnom zagrebačkom trgu. Osim toga, TZGZ će s partnerima prigodno urediti 11 donjogradskih lokacija i to: na Trgu bana Josipa Jelačića, u Parku Zrinjevac, na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, Trgu kralja Tomislava, na Europskom trgu, u Prolazu Oktogon, na Trgu Republike Hrvatske, na Trgu braće Mažuranića, u Ulici Matice hrvatskih obrtnika, na ALU-u i u Tunelu Grič, te na četiri gornjogradske lokacije: na Trgu sv. Marka, u Parku Bele IV., na Platou Gradec i na zapadnom dijelu Strossmayerovog šetališta. Predstavljači ovogodišnjeg programa su pozvali sve sugrađane da odgovorno uživaju u Adventu, u skladu s mjerama i preporukama nadležnih institucija, a za one koji neće moći nazočiti na događanjima osiguran je online prijenos na društvenim mrežama. Kulturno-glazbeni program na gradskim lokacijama će se održavati u skladu s recentnim mjerama i preporukama pa su zbog toga moguće programske izmjene.

Sve o Adventu u Zagrebu 2021. možete pronaći na: www.adventzagreb.hr

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije