Danas započinje 71. Hanžekovićev memorijal

Memorijal Boris Hanžeković najstarija je sportska priredba u Hrvatskoj, koja se bez prekida održava od 1951. godine. Miting i memorijalna utrka na 110 metara prepone nose ime Borisa Hanžekovića, jednog od najboljih hrvatskih prijeratnih atletičara, čitamo na službenoj stranici mitinga – https://zagreb-meeting.com

Nakon odlično postavljenih temelja 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća, razvoj zagrebačkog atletskog mitinga nalazi se uvijek na uzlaznoj putanji. Krajem devedesetih godina miting bilježi brz uspon na ljestvicama Svjetske atletske federacije, pa 2000. godine dobiva Grand Prix status. Dok je danas Memorijal Borisa Hanžekovića jedan od najboljih atletskih mitinga na svijetu. Od 2020. godine dio je WA Continental Tour GOLD kategorije, što je rang odmah do elitne Dijamantne lige. Tako je na startnoj listi mitinga redovito po dvadesetak nositelja zlatnih medalja s Olimpijskih igara i svjetskih prvenstava, a rezultati ostvareni u Zagrebu na samom su vrhu svjetskih atletskih tablica.

zagreb-meeting.com

Upravo je na Hanžekovićevom memorijalu Blanka Vlašić skočila u vis 208 cm – drugi najbolji rezultat u povijesti atletike, rekord mitinga na 100 metara s 9.85 drži ponajbolji atletičar svih vremena Usain Bolt, najbolja svjetska diskašica Sandra Perković bacila je disk 70.83 metara, a u memorijalnoj utrci na 110 metara prepone trčali su baš svi olimpijski i svjetski prvaci te svjetski rekorderi u posljednjih 30 godina.

zagreb-meeting.com

Tako će se, na primjer, na ovogodišnjem 71. Hanžekovićevom memorijalu u ženskoj utrci na 2000 metara ciljano napadati svjetski rekord. Iako su kroz povijest 2000 metara trčale neke od najvećih svjetskih srednjoprugašica  – Sonia O’Sullivan, Maricica Puica, Tatjana Kazankina, Zola Budd – kao svjetski rekord se trenutno vodi 5:23.75 koje je Genzebe Dibaba istrčala 2017. godine u dvorani. I to je rezultat koji će u Zagrebu napadati probrano društvo vrhunskih trkačica.

zagreb-meeting.com

Među njima se posebno ističe Francine Niyonsaba, bivša svjetska i olimpijska doprvakinja na 800 metara koja je sada odlična i na dugim prugama. Pobijedila je u Bruxellesu na 5000 metara s 14:25.34, a najbolja je bila i u finalu Dijamantne lige u Zürichu. Druga trkačica koju treba spomenuti je Freweyni Gebreezibeher koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju bila četvrta u finalu utrke na 1500 metara i čiji je osobni rekord na 1500 metara 3:56.28. Tu su i vrlo iskusne, Mercy Cherono bivša svjetska doprvakinja i olimpijska finalistica na 5000 metara, te Meraf Bahta bivša europska prvakinja na 5000 metara, kao i Geneviéve Lalonde.

Konačno, tu su i dvije odlične mlade srednjoprugašice – bivša svjetska juniorska prvakinja na 1500 metara Alemaz Samuel i pobjednica Afričkih igara na 800 metara Hirut Meshesha. Ritam za svjetski rekord diktirat će dvije trkačice „pacemakerice“.

zagreb-meeting.com

U utorak 14. rujna u 19:40 bi svakako trebalo biti na stadionu Mladost, jer svjetski rekord na Memorijalu Borisa Hanžekovića, popularnom Hanžeku, još nikada nije oboren.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije