Mjesec hrvatske knjige

Iako se iz knjižnica uvijek čuje glas za poticanje čitanja, tijekom tih mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga koliko svake godine traje manifestacija, nastoji se još intenzivnije govoriti i na državnoj razini, ali i u lokalnim sredinama o knjizi i čitanju, a kroz raznovrsne programe knjižnice lokalno uključuju i građane…

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koju od 1995. godine organiziraju Knjižnice grada Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.Svake godine Mjesec hrvatske knjigeposvećen je nekoj temi, koju prati i novo vizualno rješenje. Programski i organizacijski odbor javnosti predstavlja i moto manifestacije, a vizualno rješenje aplicira se na tiskane materijale (plakati, bookmarkeri, pozivnice) te na mrežne stranice i platnene vrećice.Svečano otvaranje manifestacije Mjeseca hrvatske knjigetakođer se svake godine odvija u nekom drugom hrvatskom gradu – što je uglavnom povezano uz otvaranje novih ili preuređenih knjižničnih prostora.

Cilj manifestacije je istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa koja se sve više približavaju građanima.

Svečano otvorenje manifestacije Mjesec hrvatske knjige2021. održat će se u petak, 15. listopada 2021. u Gradskoj knjižnici Požega u 12 sati. Organizatori svečanog otvorenja su Knjižnice grada Zagreba i Gradska knjižnica Požega, a pokrovitelj je Grad Požega.

U povodu svečanog otvorenja manifestacije Mjesec hrvatske knjigeu ponedjeljak, 11. listopada 2021. u 12 sati održana je konferencija za novinare u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6. Na konferenciji su govorile ambasadorica manifestacije, spisateljica Korana Serdarević, koordinatorica projekta Sara Džapoi Isabella Mauro, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu i jedna od organizatorica Nacionalnog kviza za poticanje čitanja. Mjesec hrvatske knjigeove se godine održava u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. Stoga tema ovogodišnje manifestacije glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto „Ajmo HRVATI se s knjigom!“ Ove se godine manifestaciji priključilo 218 sudionika s ukupno nešto više od 1600 programa. Sudionici su u najvećem broju narodne i školske knjižnice te nešto manji broj drugih kulturnih ustanova (muzeji, nakladnici, udruge, društva itd.).  Od središnjih programa istaknut je Nacionalni kviz za poticanje čitanja koji se rješava online pod nazivom „Šest autora traži čitatelja“ te mu se može pristupiti do 22. listopada. Kvizom se predstavlja 6 hrvatskih autora – 3 pisca i 3 ilustratora u 3 knjige različitih žanrova. Detalje programa u svom gradu ili okolici pronađite na mrežnim stranicam.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije