Mjesečni osvrt – Mali krug, veliki ljudi

Kažu da je prosinac najljepše vrijeme u godini. Osim što je vizualno ukrašen i bogat šarenilom, posljednji mjesec je vrijeme kada se zbrajaju ili oduzimaju bodovi za cijelu godinu rada, truda, zabave, svega…

Već na početku mjeseca, prosinačni duh pokazuje svoje optimistično i pozitivno lice. Već 37 godina obilježava se Međunarodni dan volontera koji ima cilj osvijestiti javnost na prednosti i dobrobiti činjenja dobrog za druge. Škole, udruge, institucije i razne inicijative obilježili su dan prigodnim aktivnostima i druženjem koji su podsjetitli na važnost solidarnosti i pokretanja pozitivih promjena u društvu i za njegov napredak. Tom prigodom Ministarstvo rada i socijalne politike uručilo je državne nagrade za volontiranje u 2022. fizičkim i pravnim osobama za doprinos u razvoju i promicanju volonterstva.

Posljednjih trideset dana rezervirano je za podvući crtu i godinu privesti kraju u najboljem izdanju. Prosinac je posebno osjetljiv na darivanja za sve dobne skupine pa su se diljem Hrvatske organizirale razne akcije prikupljanja sredstava i darova ili buvljaci koji će razveseliti male i velike u potrebi. Najveća humanitarna akcija ”A di si ti?” s preko 20 godina staža održana je u Splitu, koja u javnosti progovara o problemu beskućništva te promovira volonterski rad i solidarnost.

Foto: Pixabay

Kategorije najboljih, najbolje pristaju kraju godine kada se sav trud i rad vidi u cjelini. Svake godine Hrvatska dodjeljuje nagrade za zanost osobama koje su postigle važna dostignuća u znanstvenoistraživačkim radovima u protekloj godini. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je na popis uvrstilo 32 dobitnice i dobitnika. Posebnu pažnju imale su nagrade za životno djelo koje su dobili Marijan Ahel, Željko Dujić, Đuro Senčić, Nikola Gavella i Ivanka Reberski.

Također, vrijednu nagradu dobio je grad Vukovar. Naime, na dodjeli nagrada za Najbolje gradove, u Opatiji, a koje provodi Hanza Media i portal gradonačelnik.hr, stručni žiri je proglasio Vukovar najboljim velikim gradom u RH u kategoriji „Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika“.

Foto: Matija Sćulac, HTZ

Ipak, veći dio mjeseca preuzela je nogometna euforija. Naši Vatreni iz utakmice u utakmicu pokazali su talent, zajedništvo i trud. Nakon 2018. godine i hvalevrijednog rezultata, oči naroda bile su uperene u novu momčad predvođenu izbornikom Zlatkom Dalićem. Ono što su cijelo vrijeme zborili: skromnost, poniznost, disciplina, timski duh, domoljublje i ogroman rad – isplatilo se. Iako je put do trona bio zahtjevan, pa čak i nakon poraza u polufinalu, nisu se predali već su kući donijeli brončanu medalju, a poruke Mala država, veliki snovi i obitelj odaslane su u svijet. Osjećaj ponosa i zajedništva ponovo je preplavio cijelu Hrvatsku, a reprezentaciju je dočekalo preko 80 tisuća navijača na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, dok su brojni ispred malih ekrana svjedočili još jednom povijesnom nogometnom uspjehu.

Foto: Redakcija

Duh prosinca nosilo je došašće, iščekivanje Isusovog rođenja. Misama zornicama, zimskim miomirisima, gradskom vrevom i zanimljivim događanjima svatko je na svoj način dolazio Božiću. Diljem gradova organizirana su druženja, glazba i veselje, a po 30. put u našu zemlju stiglo je Betlehemsko svjetlo koje podsjeća na mir i dobro, što je posebno znakovito u ovoj godini koja je nažalost obilježena agresijom na Ukrajinu.

Wikipedia

U tom silnom radovanju i iščekivanju, netom prije Božića stigla je tužna vijest. Nakon kratke i teške bolesti, napustio nas je glazbenik i višestruko nagrađivani pjevač Massimo Savić. Njegovi stihovi puni nade, vjere i ljubavi za bolje sutra ostaju kao uspomena i trajno nasljeđe svim generacijama koje su odrastale uz njegovu glazbu.

Kada je otkucala ponoć i čestitke su krenule putovati svijetom, Božić je napokon stigao u naša srca. Mnoga mjesta još uvijek njeguju tradiciju proslave Božića, pa su uprizorene i žive jaslice što je velika čast i radost za sudionike.

Foto: Ivan Alebić

Polako se bližimo kraju godine i ispred nas se otvara novo poglavlje. S prvim danom pridružit ćemo se državama koji koriste euro valutu, a naše granice biti će granice Schengen zone. Na ove promjene smo spremni, ali tko zna što nam još sve priprema nova godina? Ostaje nam čvrsto vjerovati da nam dolazi jedna još bolja, sigurnija, vedrija i uspješnija!

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije