Mjesečni osvrt – Toplina srpnja

‘Ljeto je i opet sve su vrele ulice, i svi smo pomalo ko skitnice, u novi sunčan dan. Ljeto je i haljine su kao zastave, sve tuge nek´ me sada ostave, ljeti sam slobodan’, stihovi su pjesme Borisa Novkovića

Ove godine imamo pravo ljeto s visokim ljetnim temperaturama. Svi oni koji nisu pobjegli s vrućeg asfalta znaju što znači toplotni udar, no niti toplotni valovi nisu spriječili pristizanje pozitivnih vijesti. 

Foto: vlada.gov.hr

Ostvario se stoljetni san Hrvata i Hrvatske. Pelješki most napokon je kopnenim putem povezao jug Hrvatske s ostatkom države. Most je krajem mjeseca srpnja svečano otvoren, i to izvedbom “Himne slobodi” i spektakularnim vatrometom, a mostom je službeno prva prošla perjanica hrvatske proizvodnje – Nevera Mate Rimca, kao i automobil koji “gradi” proslavljeni automobilistički as Niko Pulić. Stoga, sretan prelazak mosta svima koji ga već sada uspiju prijeći!

Foto: Pixabay

Nakon dvije pandemijske godine Ultra Europe, event elektronske glazbe, ponovno je dokazao kako jedna mala država, s prekrasnim krajolikom i dobrom idejom, na nekoliko dana može  postati centrom svjetske zabave. Tako je Split na nekoliko dana postao glavnim odredištem ljubitelja elektronske glazbe. Slike Splita dijeljene su putem društvenih mreža diljem svijeta, a takva se reklama ne može tako lako platiti.

Foto: hvz.gov.hr

Hrvatska svakog mjeseca iznova dokazuje koliko veliko srce ima. Ovaj mjesec su hrvatski vatrogasci pomagali Sloveniji te Bosni i Hercegovini u gašenju velikih požara. Hrvatska je, naime, susjednim zemljama poslala svoje kanadere kako bi pomogli u gašenju vatrene stihije koja je zahvatila ove zemlje. Osim velikog srca, Hrvatska i gospodarstveno pridonosi pozitivnim vijestima mjeseca. Objavljeno je kako je turistički promet ove godine gotovo na razini rekordne 2019. Naime, u Hrvatskoj je u srpnju skoro svakodnevno boravilo više od milijun turista. Naravno da ovako dobrim rezultatima pridonose i nagrade koje hrvatske perjanice svako malo osvajaju. Tako je TripAdvisor nagradio NP Plitvička jezera u kategoriji Top atrakcija Europe. Nagrada TripAdvisor sugerira kako bi svatko za života bar jednom trebao posjetiti Plitvice. Istovremeno, Grad Zagreb spada među 14 europskih turističkih gradova s najviše posjeta.

Foto: Pixabay

Uz uspjehe u turizmu, Hrvatska je ovaj mjesec uspješno prešla sve prepreke te je na svim razinama Europske unije prihvaćeno da je spremna za uvođenje eura. Ovo odobrenje uvođenja eura rezultiralo je time da je niz agencija povećalo rejting Hrvatske zbog ulaska u eurozonu. Vijeće EU-a je također predložilo da se od 1. siječnja 2023. godine ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. ožujka sljedeće godine i u zračnim lukama. U međuvremenu su zaštitna oprema i ostali eksponati hrvatske obrambene industrije predstavljeni u Europskom parlamentu.

Foto: gorgonija.com

Da i Hrvati u inozemstvu vode brigu o svojoj domovini, dokazuje volonterski ekološko-obnoviteljski program Hrvatske matice iseljenika Eco Heritage Task Force, kojem je ove godine domaćin otok Krapanj. Ovaj program već trideset godina okuplja mladež hrvatskoga podrijetla, a sudionici programa uglavnom su druga i treća generacija iseljenih Hrvata. Sudionici ove godine sudjeluju u eko-akciji uređenja otoka, pristupa plaži za invalide, čišćenju višestoljetne šume i podmorja te u uređenju suhozida. Još je jedna hvalevrijedna ekološka akcija održana ovaj mjesec, i to 27. Think Green – Jarun 2022. Ronioci su iz zagrebačkog Jaruna izvadili više od 700 kilograma različitog otpada. U akciji čišćenja sudjelovalo je ukupno 80 volontera. I Nacionalni park Plitvička jezera želi zaštititi naše ekološko blago, pridruživši se inicijativi za umanjenje korištenja jednokratne plastike te je postao jedna od “Plastic Free Croatia” organizacija. Inicijativa Postani plastic-free okuplja organizacije i tvrtke koje su značajno smanjile, ili su na korak do, prestanka korištenja jednokratne plastike unutar svog poslovanja, a za plastiku su pronašle alternativna, održiva rješenja. 

Foto: skolskiportal.hr

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić izabran je u članstvo Vijeća Europske organizacije za molekularnu biologiju. Ova krovna znanstvena organizacija molekularne biologije okuplja više od 1900 vodećih znanstvenika u Europi i svijetu. Đikić je, s još četiri nova člana, izabran u Vijeće. Da se Hrvatska ne treba bojati za buduće znanstvenike, dokazali su i hrvatski učenici na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, gdje su osvojili jednu srebrnu i četiri brončane medalje. U ukupnom poretku Hrvatska je bila 34. od ukupno 104 države sudionice.

Foto: hts.hr

Naši sportaši su i ovog mjeseca nizali uspjeh za uspjehom. Sedmi put je Bojan Bogdanović proglašen najboljim košarkašem Hrvatske u izboru Večernjeg lista. Na Mediteranskim igrama u Oranu, hrvatski predstavnici u taekwondou okitili su se medaljama. Tako je Ivan Šapina osvojio zlatno, a Bruna Duvančić i Lovre Brečić brončano odličje. Mladi hrvatski tenisač Mili Poljičak iz Splita osvojio je juniorski Wimbledon, pobijedivši u finalu Amerikanca Michaela Zhenga. Poljičak je treći hrvatski tenisač koji je osvojio naslov nekog juniorskog Grand Slam turnira. Marinu Čiliću to je uspjelo 2005. godine u Roland Garrosu, a Borni Ćoriću 2013. godine na US Openu.

Foto: hrs.hr

Hrvatski karatist Anđelo Kvesić osvojio je srebro na Svjetskim sportskim igrama u američkom gradu Birminghamu. Također je u Birminghamu hrvatska muška reprezentacija u rukometu na pijesku osvojila zlato. Ovo zlatno odličje je 33. medalja koju su za Hrvatsku osvojili naši rukometaši na pijesku.

Foto: has.hr

Naša velika Sandra Perković upisala se i u svjetsku, a ne samo Hrvatsku povijest, osvojivši srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu. Time je postala prva diskašica u povijesti s pet medalja na svjetskim prvenstvima. 

Grad na Neretvi uvijek zna iznenaditi, ali i svakom pošteno zahvaliti. Mostarci su na poseban način odali počast kapetanu hrvatske nogometne reprezentacije Luki Modriću. Velikim muralom na zgradama mostarskog sveučilišta zahvalili su Modriću što je jednu sezonu odigrao u redovima Hrvatskog športskog kluba Zrinjski.

U iščekivanju pozitivnih vijesti koje će nam donijeti kolovoz, želimo vam svima ugodan i lijep nastavak ljeta.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije