Ples glazbe i discipline – Cvrčak i mravica

Ezopova basna o radišnom mravu i veselom cvrčku, ispričana na moderan i duhovit način te isprepletena sjajnom glazbom? Da, postoji i trenutno igra u kinima kao prvi hrvatski dugometražni animiran film ”Cvrčak i mravica”

Početkom siječnja premijerno je prikazan dugoočekivani domaći animirani film i jedva sam čekala sjesti ispred platna i vratiti se u djetinjstvo – uživati u crtiću. Posebno me nosila radost kako ću gledati rad u kojeg su svoj talent, vještinu i veliki trud utkali mahom hrvatski kreativci i autori. Inspiriran Ezopovom basnom i stvaran gotovo deset godina, nosi bezvremensku priču o ljubavi i prihvaćanju ne samo djeci već i odraslima. Kad su se ugasila svjetla i mlaki zvuk benda cvrčaka zamijenila snažna i živa: Pjevati možeš i ti, znala sam da sam na pravom mjestu.

Foto: Prizor iz crtića

Okružena većinom dječjom publikom, spakirana u vremensku kapsulu i lansirana natrag u djetinjstvo, uživala sam u svakom trenutku filma. Prožet duhovitošću, toplinom i šarolikim likovima u kojem je svatko hrabar na svoj način, predstavljena su dva odvojena svijeta. Poput današnjice, jedan je svijet buke, kreativnosti i živosti u kojem je važno biti jedinstven i drugi u kojem se rad, disciplina i jednakost oslikavaju u svakom kutku. Cvrčak Ket i mravica Antoneta glavni su junaci koji se zaljubljuju unatoč razlikama i zajednički mijenjaju svjetove iz kojih dolaze. U magični svijet, na livadu na kojoj žive različiti kukci, uskoro stiže zima koja će pokazati koliko je tko bio marljiv tijekom godine. Nimalo lak zadatak je pokazati jedni drugima kako za svakog ima mjesta i da radišnost i zabava mogu ići ruku pod ruku. Kao i da se ljubav rađa kada je najmanje očekuješ.

Foto: Prizor iz crtića

Bio je užitak slušati vedru i nježnu glazbu koja nosi predivne animirane kadrove koji izgledaju fantastično. Kažu da je poput svjetskog, uspoređuju ga s Pixarom, a meni se javi osjećaj ponosa kad znam da je za nju zaslužan niz domaćih umjetnika. U svakom trenutku se mogla osjetiti posvećenost, briga i ljubav svih koji su na bilo koji način bili uključeni u izradu filma.

Uštogljeni mravi, festival Cvrčella, Stradimravius violine na kojima cvrčci sviraju, tajni mravgenti, društvo graditelja, izrađivanje portreta u glini, jurnjava po livadi u kojoj su sobe zapravo cvijeće i zimu donose bijele zvijezde…samo su dio maštovite priče koja otkriva da se najbolje stvari događaju kad ih radimo zajedno unatoč svim preprekama. Svijet discipline i rada je potreban baš kao i pjesma, otkrit će kraljica mrava kazujući: ”Ako ne slušaju tvoje riječi, možda će čuti tvoju pjesmu”.

Foto: prizor iz crtića

Ne sumnjam da će avanture cvrčaka i mrava pogledati brojna djeca i odrasli i da će im ovaj prekrasan, vizualno i glazbeno raskošan domaći projekt dugo ostati u sjećanju. Iz kina sam izašla s lajtmotivom Pjevati možeš i ti kojeg sam danima imala u uhu. Ako se mene i svu dječicu u publici pita, imamo pravu kino poslasticu koju ne smijete propustiti! Bilo da ste ponekad tim marljivog mrava ili bezbrižnog cvrčka, ponesite sa sobom u svoj svijet pouku ovog dojmljivog animiranog filma.

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook