Prvi Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta u Sinju

Blažena Djevica Marija za hrvatski narod oduvijek je bila veliki oslonac i nebeska zagovornica. Hrvati su je oduvijek štovali i molili za pomoć u teškim vremenima i nevoljama, te s velikim pouzdanjem častili iz zahvalnosti kao kraljicu i najvjerniju odvjetnicu

U Sinju, jednom od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta, blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, svake godine slavi se posebno svečano. Nepregledno mnoštvo hodočasnika, svih generacija i sa svih strana Lijepe naše i šire, dolaze u Sinj sa samo jednim ciljem – kleknuti i sklopiti ruke pred Čudotvornom Gospom Sinjskom, prignuti se na tihu molitvu, uputiti molbe i zahvale nebeskoj Majci, zapaliti svijeću pred Gospinim likom i otvoriti srce Njenoj milosti. Čudotvorna Gospa Sinjska nebeska je zaštitnica grada Sinja, pa se i Dan Grada slavi 15. kolovoza.

Foto: TZ Sinj

Stoga je Sinj idealno mjesto za održavanje kongresa pod imenom Dani duhovne baštine marijanskih svetišta. Kongres će se održavati u vremenu od 17. do 19. lipnja 2022. godine u organizaciji Turističke zajednice Grada Sinja, te uz svesrdnu podršku i suradnju Svetišta Gospe Sinjske i Kršćanskog poslovnog kluba iz Zagreba. Također, ovaj kongres moguće je održati zahvaljujući vjernim sponzorima: Splitsko dalmatinskoj županiji, Gradu Sinju, Turističkoj zajednici Splitsko – dalmatinske županije, Viteškom alkarskom društvu, Turističkoj zajednici grada Vrlike, Gradu Vrlici, Općini Hrvace, Općini Dicmo, Općini Otok, Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Hotelu Alkar, Cetini.

Foto: TZ Sinj

Cilj ovakvog susreta je popularizirati, a time i dugoročno sačuvati postojeću sakralnu baštinu hrvatskih marijanskih svetišta. Marijanska svetišta svjetionici su nade svim vjernicima, pa se želi doprinijeti njihovu očuvanju razvojem sakralnog turizma, a time i lokalne zajednice uz pridavanje važnosti duhovnosti i vjeri kako bi se očuvala primarna funkcija samih svetišta.

Foto: Ivan Tepeš

Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta obuhvatit će svetišta od Marije Bistrice, Trsata, Nina, Voćina, Solina i Sinja (i/ili druga) s područja Republike Hrvatske, te jednako tako i  marijanska svetišta hrvatskog naroda u susjednima Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Tako će na ovom skupu prisustvovati svetište na Šćitu u Prozoru (Rama), koje je sa Sinjem vezano Čudotvornom Slikom Majke od Milosti, te najjužnije marijansko svetište hrvatskog naroda Svetište Gospe od Škrpjela u Boki kotorskoj.

U nastavku navodimo poveznicu na internetsku stranicu s detaljnim programom kongresa koji će se odvijati kroz tri dana, a sve zainteresirane za sudjelovanjem na prvom kongresu Dani duhovne baštine marijanskih svetišta molimo da se prijave putem iste poveznice: https://stazagospisinjskoj.hr/

Foto: Željko Zrnčić

Neka Vas sve zagovara i čuva naša Blažena Djevica Marija.

Najvjernija odvjetnice na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije