Sinj u srcu – ORF snimio prilog o Zagori

U sklopu stalne turističke promocije, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, omogućile su dolazak televizijske ekipe ORF Austrija u Dalmatinsku zagoru…

Monika Vrgoč

Naime, zbog iskazanog interesa televizijske ekipe ORF-a, koja snima emisiju Okusi Europe, a u sklopu desetodnevnog programa koji su snimali u Splitsko – dalmatinskoj i Dubrovačko – neretvanskoj županiji, prošli tjedan u Sinj su stigli: Lojze Wieser, savjetnik i suradnik ORF-a, Florian Gebauer, redatelj sa suradnicima, u pratnji Branimira Tončinića, direktora predstavništva HTZ-e u Austriji.

Monika Vrgoč

Snimljeni televizijski prilozi, kroz koje će se prezentirati bogata gastronomska, kulturna, povijesna i prirodna baština, temeljeni na jedinstvenoj tradicionalnoj kuhinji i podneblju iz kojeg je ponikla, kao i pričama i običajima vezanim uz nju, biti će emitirani u emisiji “Okusi Europe – Dalmacija“ .

Monika Vrgoč

U Sinju je austrijska televizijska ekipa boravila tri dana. Priloge je snimala na području Obrovca Sinjskog – Hana, značajnog krajobraza Rumin, Bitelića, Potravlja, Karakašice, te u gradu Sinju. Kako je emisija koncipirana na tradicionalnoj kuhinji i običajima vezanim uz nju, ekipa ORF-a je ovom prigodom za potrebe emisije snimila pripremu, skoro zaboravljene, a iznimno zdrave slastice kotonjade (sir od dunja) u obiteljskom domu sestara Jadranke i Dubravke Milun. 

Monika Vrgoč

Isto tako snimala se i priprema tradicionalnih jela u prekrasnom prostoru mlinice obitelji Milardović u Obrovcu Sinjskom – Hanu. Tu su članice KUD-a Cetina pripremale tradicionalna jela: sinjske arambaše, tripice (šiša) i kruh ispod peke. 

Monika Vrgoč

OPG Edo Crljen uz obiteljsku mlinicu Bilobrk priredio je tradicionalnu zakusku s pršutom, sirom i uštipcima. Nadalje, u tajne pastirskog zvanja uputio ih je Zoran Markulin iz Rumina, a Ivan Knezović u Potravlju u postupak izrade glinenog posuđa na tradicionalan način pomoću ručnog kola. U Biteliću su u obitelji Ljube Bulović snimljeni kadrovi pripreme sira iz mišine, a u Karakašici kod obitelji Marije Cvitković prezentirana im je narodna nošnja Cetinske krajine, koju gospođa Marija Cvitković vjerno skuplja i čuva.

Monika Vrgoč

Naime, valja istaknuti kako su priprema sira iz mišine i sinjskih arambaša, kao i tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja tri nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske.

Monika Vrgoč

Novinari su bili oduševljeni i iznenađeni potencijalom Dalmatinske zagore, te će epizoda o dalmatinskom zaleđu biti emitirana krajem studenog u emisiji “Okusi Europe – Dalmacija“, na austrijskoj nacionalnoj televiziji, na televizijskom kanalu ORF2.

Iz Turističke zajednice zahvaljuju se svima na podršci i uspješnoj suradnji. 

Izvor: Turistička zajednica grada Sinja

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije