Sutra započinje 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Međunarodni čipkarski festival u Lepoglavi kontinuirano se održava od 1997. godine, a 2009. godine lepoglavska je čipka uvrštena na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Usprkos neizvjesnim okolnostima zbog situacije izazvane virusom COVID-19, Grad Lepoglava organizira ovogodišnji jubilarni 25. međunarodni festival čipke. Festival se i ove godine već po tradiciji održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Varaždinske županije, a ovogodišnja zemlja partner je Mađarska.

TZ Lepoglava

Koncepcija ovogodišnje izložbe zamišljena je kao presjek 25 godina festivala čipke u Lepoglavi.Radi se o zajedničkoj centralnoj izložbi sudionika prošlih festivala i domaćina. Fotografije, plakati, pozivnice, programi i čipke u prostoru samostana biti će povezani zajedničkom pričom od prvih dana do jubilarnog 25. festivala. Izložbu će upotpuniti Snježana Varović svojim umjetničkim radovima s motivima čipke. Ove godine imamo čast da nam se predstavi i Gradski muzej Varaždin s izložbomiz svog fundusa, o Danici Brössler najpoznatijoj učiteljici lepoglavske čipkarske škole. Centralnom izlaganju pridružiti će se i Klub filatelista iz Varaždina s izložbom presjeka 24 međunarodna festivala čipke u Lepoglavi i to prigodnim kovertama, prigodnim žigovima, zastavama i grbovima učesnika prošlih festivala. 

TZ Lepoglava

Osim u prostorijama Pavlinskog samostana gdje će se uz zajedničku izložbu predstaviti i pojedinačno inozemni gosti, u Domu kulture moći će se razgledati bogatstvo čipke hrvatskih čipkarskih centara, radovi djece na temu čipke iz dječjih vrtića i osnovnih škola s područja grada Lepoglave, lepoglavska čipka u Galeriji čipke, te izložba Udruge Ekomuzej Lepoglava.Ovogodišnja zemlja partner Mađarska pokazat će nam svo svoje čipkarsko bogatstvo i tradiciju kroz izložbu koja će biti postavljena također u prostorijama Pavlinskog samostana.

TZ Lepoglava

Međunarodni čipkarski festival u Lepoglavi trajat će od 10.9. do 12.9., a više informacija možete pronaći na linku.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije