Sveti Josip – uzor radnika

Blagdan sv. Josipa radnika slavi se na praznik rada 1. svibnja, a uveo ga je papa Pio XII. davne 1955. godine.  O važnosti lika i djela svetog Josipa govori nam i to da je papa Franjo upravo ovu 2021. godinu posvetio sv. Josipu. Zašto bismo trebali upoznati lik svetog Josipa i što nam dobroga pokazuje Josipov život opisao nam je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, monsinjor Antun Sente:

Crkva je namjerno stavila sv. Josipa kao uzor i primjer radnicima iz više razloga. Činjenica jest da je Josip plemenitog roda, on je princ, direktni potomak kralja Davida. Evanđelisti su ga prepoznali i zapisali kao zanatliju. Upravo u tome Crkva smatra da bez obzira kakvog podrijetla bio, svaki rad je vrijedan. I upravo Josip kao zanatlija, drvodjelja, stavljen je za uzor radništva. Na prvi pogled je to možda jednostavan rad, no time se daje do znanja, posebno u današnje vrijeme, da bez obzira kojim radom se bavili, vrijedno je. Radeći smo slični Bogu koji radi. Drugo, promatrajući lik sv. Josipa trebali bismo zahvaliti na brojnim talentima koje nam je Bog dao. Bog je svakom čovjeku dao talente te bismo se trebali pitati kako ćemo ih razviti. Treće, pozvani smo moliti za sve one koji donose zakone, da ti zakoni budu takvi da svi oni koji hoće pošteno raditi mogu dobiti pravednu plaću. Pravedna plaća se često spominje u Crkvenim dokumentima.  Govori se o tome da čovjek svojim razvijanjem talenata i radom može zaraditi dovoljno da bi uzdržavao svoju obitelj i s tom plaćom može pomoći onima koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu zaraditi za svoj svakodnevni život.

Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu

Upravo u ovom vremenu kada su mnogi ostali bez posla zbog covida gledajući sve te karakteristike sv. Josipa, mi moramo moliti da svaki čovjek može raditi jer je time sličan Bogu, a sv. Josip kao djevičanski otac Isusa Krista i pralik nebeskog Oca, radi i poučava Isusa Krista. Evanđelisti su zabilježili da je Isus bio poslušan i da je napredovao u dobi, mudrosti i milosti. Zasigurno je da je sv. Josip, osim što je Isusa naučio o svim istinama vjere, učio ga je i raditi u svojoj radionici.

Evanđelisti nisu zapisali niti jednu Josipovu riječ, no za jednu smo sigurni da ju je izgovorio, a to je riječ Isus – kada ga je prikazao u hramu, jer je to bila dužnost židovskog oca da imenuje svojeg sina. Iako Josipa prepoznajemo kao šutljivog radnika, on snažno govori kroz svoju šutnju, kroz svoju poniznost koja se vidi u tome da je bio na neki način u ‘drugom planu’, a vrlo važan akter svih događaja. To je pokazatelj nama danas da se iz skrovitosti rada može jako puno učiniti i da svi ti koji su ‘u drugom planu’ su ujedno nezaobilazni. Papa Franjo u ovoj godini sv. Josipa upravo to ističe. On daje primjer kako u ovom vremenu pandemije korona virusa do izražaja nisu došli oni koji su neprestano na pozornici i pod svjetlom reflektora, nego oni iz ‘drugog plana’ poput medicinskog osoblja, čistača, vozača itd… Bez njih život u ovim izvanrednim okolnostima ne bi bio moguć. Zato sve njih stavljajmo pod zaštitu sv. Josipa, jer u njihovom služenju prepoznajemo samog sv. Josipa.

Sv. Josip nam može pomoći i u tome da u poslu budemo razboriti. On je radio ali i osluškivao što mu Bog želi reći. Slušanjem odredbi civilne vlasti, odluke cara iz Rima, sv. Josip napušta svoj svakodnevni rad i odlazi u Betlehem. Time se zapravo obistinjuje Božji naum, a to je da se u to vrijeme i na tom mjestu rodi Isus. Time se ispunilo proročanstvo. On isto tako u snu čuje glas da treba otići iz Betlehema štiteći život Isusa Krista, kojega je Herod htio ubiti. Osluškujući Boga on čuje da se treba vratiti iz progonstva u svoju obećanu zemlju. Da bismo to sve mogli razumjeti i čovjek danas treba raditi, a s druge strane osluškivati Božji glas i onda će činiti dobro. Raditi kad treba raditi, a s druge strane činiti i ono drugo što Bog od njega očekuje.

U ovoj godini sv. Josipa u Nacionalnom svetištu će biti otvorena značajna izložba ‘Ljepota sv. Josipa’ u kojoj će sudjelovati tridesetak eminentnih hrvatskih akademskih slikara i kipara. Izložba će se moći pogledati već od prvog svibnja u Galeriji ‘Martin Borković’.  Ovisno o epidemiološkoj situaciji svečano otvaranje i zatvaranje izložbe bit će početkom lipnja.

Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu

Hvala monsinjoru Antunu i vidimo se u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu 😊

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije