Taste the Mediterranean Split

Split će od 6. do 9. listopada postati gastronomsko središte Mediterana. Međunarodni Festival Taste the Mediterranean u grad podno Marijana dovodi vrhunske svjetske i domaćechefove čiji su restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama. U splitskim restoranima Dvor, Kadena, Kinoteka, Hotel Park, Zora bila i Zrno Soli, gostovat će chefovi iz sedam zemalja te će zajedno sa chefovima  domaćinima spravljati  mediteranske gala večere od šest slijedova praćene odgovarajućim vrhunskim vinima. Ekskluzivnu gozbu za sudionike festivala na večeri otvorenja pripremit će chef Zlatko Marinović Noštromo, a gradska Ribarnica za tu će prigodu biti pretvorena u elegantni restoran.

Po prvi put u vrijeme festivala održat će se i “Noći splitskih restorana”. Restorani uključeni u taj program, njih 15,  Splićanima i turistima u petak8. i subotu9. listopada nudit će poseban mediteranski meni od tri slijeda i vino po popularnoj cijeni, te im omogućiti jedinstveni enogastronomski doživljaj. To su: Atlantida, Bajamonti, Brasserie on 7, Bokeria, Corto Maltese, Dujkin dvor, Fantažija, Konoba Fetivi, Konoba Marul,  Mazgoon, Laganini, Pandora Greenbox, Portofino,  Sidi bar i Šug. Okusi i mirisi Mediterana osjećat će se na svakom koraku u gradu, a Split će, kao autentično mediteransko središte bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa,  pokazati i širok raspon svoje gastronomske ponude: od fine dininga do konoba.

www.tastethemediterranean.eu

Središnja događanja festivala održat će se u Briig Boutique hotelu, gdje će se u četvrtak 7. listopada okupiti sudionici panela “Ugostiteljstvo za vrijeme i nakon COVID-a”.  Pandemija je teško pogodila turizam u cijelom svijetu, ne samo da je utjecala na pad prometa  u ugostiteljstvu, nego je nametnula i nova pravila i modele osvajanja gostiju i zadovoljavanja njihovih potreba. Kako se s novim izazovima nose profesionalci iz ugostiteljskog sektora otkrit će chefica Vesna Miletić, Jelena Tabak – predsjednica nacionalne udruge ugostitelja Hrvatske, chef Ippei Uemura, Filip Verbanac – direktor Odjela za jaka alkoholna pića, kavu i ugostiteljstvo Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria,te Ivo Vrdoljak – vlasnik restorana.

Razmjena iskustava i umrežavanje s drugim mediteranskim zemljama, te edukacija učenika, studenata i profesionalaca, glavni su ciljevi Festivala Taste the Mediterranean. Stoga su na programu i kulinarski masterclassovi vrhunskih stranih i domaćih chefova, te radionice za učenike privatne ugostiteljske škole Oliva Allegra, visoke poslovne škole Aspira te srednje škole Jure Kaštelan u Omišu. I panel diskusija “Uči i ostvari svoje snove” namijenjena je mladim kadrovima koji žele ulagati u svoje znanje. Kako mladi kuhari, konobari i  barmeni mogu osvojiti stipendiju Coca Coline akademije Raise the Bar za usavršavanje  u prestižnim svjetskim  kulinarskim  školama, predstavit će Kruno Rozić, voditelj edukacije Akademije Raise the Bar. Slastičarka Tea Mamut, chefica Nikolina Putica, chef Deni Srdoč iz riječkog restorana Nebo i Tonči Drlje – voditelj gastronomije u visokoj školi Aspira. Svi će oni podijelitisvoje inspirativne priče o obrazovanju u internacionalnom okruženju.

Jadran Babić za TTM

Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio sa Španjolskom, koja je drugu godinu zaredom zemlja partner festivala te u Split donosi svoje specijalitete, vina i maslinova ulja. Španjolske proizvode uz cooking show u Briig Boutique hotelu predstavit će chefica Maria Jimenez Latorre, a u hotelu Park s chefom Goranom Šikićem spravljat će gala večeru sa specijalitetima iz svoje zemlje.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije