Tradicionalni planinarski usponi u siječnju

Iako planine pozivaju u svako doba godine, zima je posebno atraktivna za avanturiste. Kad se na to pridodaju novogodišnje odluke, ljubitelji planinarstva i oni koji će to tek postati već u siječnju mogu krenuti sa svojom listom želja – tradicionalnim zimskim usponima diljem Lijepe naše

Boravak u prirodi je atraktivan u svim godišnjim dobima, ali posebnu draž donose zimske planinarske pustolovine. Bez obira što je naša klima blaga i planine nisu izrazito visoke, zimski usponi su zahtjevni i izazovni zbog uvjeta poput leda, snažnog vjetra, guste magle i snijega. Stoga je svakako potreban oprez prilikom planiranja odlaska na planine. Ipak, za one koji vole biti dio većeg, organiziranog društva i pri tom se prepustiti stručnim vodičima, u nastavku donosimo zimske planinarske izlete s dugom tradicjom.

Foto: Hrvoje Jurić

U nedjelju (8. siječnja) se po 22. put organizira Tradicionalni zimski uspon na Pliš s kojeg se pruža pogled na predivni Kvarnerski zaljev. Isti dan organizira se izlet od središta Sesveta do Lipe na Medvednici, tzv. Horvatov pohod u spomen na preminulog dugogodišnjeg člana, predsjednika „Lipe“ i idejnog začetnika zimskog pohoda, Ivana Horvata. Oni koji se žele okušati u neobičnom izletu osmišljenom kao doček planinarske nove godine, u nedjelju se mogu pridružiti HPD-u Klek iz Ogulina i još jednom proslaviti ulazak u novu godinu, 26. tradicionalnim novogodišnjim usponom na Klek. Na Kleku će taj dan biti i planinarsko društvo „Dubovac“ koje organizira Pohod u spomen Damira Cazina, njihovog prijatelja i planinara. A da se slatko i planine ”ljube”, dokazuje Palačinka pohod koji 8. siječnja okuplja planinare na laganu stazu s prekrasanim pogledom na Kupsku dolinu sa Špičastog vrha, a nagrada su, dakako, palačinke.

Foto: Melani Glavinić

Ljubitelji planina pozivaju se 15. siječnja na tradicionalni 11. pohod na Kapavac, najviši vrh Požeške gore, a nakon dvije godine pauze planinarsko društvo Zmajevac poziva 15. siječnja na 23. pohod Novskim brdom na kružnu turu i ujedno prvi službeni pohod na kojem će se ići na vrh Zmajevac (467 m). Ovo društvo usput organizira humanitarnu akciju prikupljanja plastičnih čepova za Udrugu bolesnih od leukemije i limfoma “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”. Planinarski pohod „Vinica – Martinščak“ u organizaciji HPD Vinica iz Duge rese održava se 15. siječnja. Ova 15 godina stara tradicija osmišljena je u cilju promicanja ljepota dugoreškog kraja i privlačenja što većeg broja planinara na pješačenje Duga Resom i okolicom.

Foto: Melani Glavinić

U istom vikendu (14.-15. siječnja) na jugu su dvije atraktivne manifestacije. Na Malački se odvijaju Dani HPD Malačka s bogatim dvodnevnim programom, a planinarsko društvo Svilaja poziva na tradicionalni zimski uspon na vrh Svilaje 14. siječnja.

Kraj siječnja vrijeme je za Tradicionalni zimski uspon na Kamešnicu koji će se održati 21. siječnja u organizaciji PD Jelinjak iz Trilja, a ljubitelji noćnih pohoda mogu doći 28. siječnja na atraktivno obilježavanje 450. obljetnice Seljačke bune kada će se uprizoriti napad na Cesargrad

Foto: Planinarsko društvo Svilaja

Doživljaji sa spomenutih planina i druženje na vrhu ili u planinarskim kućama s društvom koje uživa napuniti baterije svježim planinskim zrakom su neprocijenjivi. Sigurno će vam zimski uspon ostati u sjećanju! Ipak, iako su ovi prijedlozi primamljivi, prije nego se upustite u planiranje i odaberete svoju destinaciju i prvi vrh u 2023., obavezno se raspitajte o težini izleta te posavjetujte za odjeću i obuću kao i zimsku planinarsku opremu. I uživajte u svakom trenutku, u blagu ove zemlje!

Melani Glavinić
Slučajno je otkrila da joj planinarenje, izleti, bijeg u prirodu i pisanje idu od ruke i pod ruku. Vikende uglavnom provodi obilazeći i fotografirajući ljepote naše domovine o kojima piše, dijeli doživljaje i poziva druge da se odvaže krenuti u istraživanje. Vješta je pitalica, ne piše tipično, te donosi radosne priče iz malih mjesta i s velikih vrhova; o planinama, ljudima i avanturama. Nijedan dan ne smije propasti, njezina je misao vodilja.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije