Važnost pozitivnih muških uzora

Danas, uz Međunarodni dan muškaraca, a uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, važno je prisjetiti se pozitivnih muških uzora u našem društvu

Dok se Međunarodni dan žena 8. ožujka nekako uvriježio na ovim našim prostorima, vjerojatno je puno manje onih kojih znaju da postoji i Međunarodni dan muškaraca, koji se obilježava danas, 19. studenoga zahvaljujući inicijativi Jeromea Teelucksingha iz Trinidada i Tobaga. Ideja vodilja bila mu je spoznaja da nisu svi muškarci ujedno i očevi koji otprije imaju svoj dan. Uz to, želio je naglasiti važnost pozitivnih muških uzora, jer ga je i sam imao u svom ocu. Zato je taj dan odlučio prvi put proslaviti 19. studenoga 1999., na očev rođendan, što je ujedno i dan kada je 10 godina ranije 1989. njihova nacionalna nogometna vrsta ujedinila zemlju u nastojanju da se kvalificira za Svjetsko nogometno prvenstvo 1990. u Italiji.

Foto: Pexels

Stoga je prigodno progovoriti o tome neposredno uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru koje počinje sutra (20. studenoga do 19. prosinca 2022.), koje će mnoge muškarce diljem svijeta “prikovati” uz televizore. Oči muškaraca, ali jednako tako i žena i djece, kojima je na srcu hrvatska nogometna vrsta, bit će tih dana uprte u izbornika Zlatka Dalića, kao i u 26 hrvatskih reprezentativaca, u nadi da će se ponoviti oni dani ponosa i slave iz ljeta 2018., koji su ponovno ujedinili hrvatski narod baš kao tijekom Domovinskog rata.

Foto: Unsplash

Taj ujedinjujući učinak i poticanje domoljublja samo je dio odgovornosti onih koji obuku hrvatski nacionalni dres, jer nije isključivo njihova nogometna vještina pod lupom javnosti. Još je važnija njihova odgovornost da kao muškarci budu uzori drugima, a ponajprije mlađim naraštajima, svojim ponašanjem, pristupom, pa i izjavama u javnosti. Biti seniorski nogometni reprezentativac nedosanjani je san mnogih. Jer da bi dječak, potom tinjedžer, pa mladić, to postao, nedvojbeno podrazumijeva određeni talent. No još više od toga podrazumijeva puno ljubavi, rada, discipline i samoprijegora, odricanja i žrtve, motivacije i mentalne jakosti kako bi se talent razvio i kako bi u konačnici dao najbolje od sebe, nadajući se da će to sve biti prepoznato i da će dobiti šansu. Uz to, valja imati na umu da su ozljede sastavni dio života nogometaša i da je mukotrpan put oporavka i povratka u formu. Ostvarivanje vrhunskih rezultata u nogometu, ali i u bilo kojem drugom području, ne događa se preko noći. No moguće je onda kada se shvati kako se za velike stvari treba s ljubavlju i žarom najprije truditi oko malih stvari.

Foto: Pexels

Zato je neprocjenjivo moći gledati našega nogometnog vrituoza Luku Modrića, poteklog iz surovog dalmatinskog krša, kako u svojoj 37. godini sve češće doživljava ovacije protivničkih navijača ne samo zbog svoga pristupa nogometu, nego i zbog pristupa životu. Upravo su takvi uzori dragocjeni za podizanje novih naraštaja muškaraca, bez obzira na njihovo zvanje i zanimanje, kako bi ih se potaknulo da s predanošću nastoje umnožiti svoje talente i rastući u krepostima, daju svoj doprinos društvu i svijetu.

Foto: Luka Modrić, Wikipedia

S druge strane, valja imati na umu da nogometaš mora uložiti svjesni napor kako bi odolio brojnim izazovima koji ga odvlače na stranputice nezdrava i nemoralna života, osobito onda kada mu se na bankovnim računima nađu, običnom čovjeku, nezamislivi iznosi. Novac i slava imaju veliku moć zavarati čovjeka i zato je od presudne važnosti imati čvrsto sidrište u istinskim vrednotama. Naime, brojni su oni čije se karijere nisu razvile na očekivani način ili su propale, jer su zastranili i dali se zavesti. Nemali je broj i onih koji su dosegli zvijezde da bi se nedugo zatim našli u blatu.

Foto: Mario Cvitković, Pixabay

Svjestan svega toga, izbornik Zlatko Dalić često moli Boga da ga “ne prebaci” i stišće krunicu u džepu u kritičnim trenucima, ne srameći se biti to što jest. Znakovito je, također, da u svojim javnim istupima, osim što ističe uobičajene nogometne pojmove poput pokazivanja karaktera, držanja dogovora, pozitivnog ozračja u momčadi, zajedništva na terenu i izvan njega i vjere u sebe, izbornik se ne libi govoriti o poniznosti i skromnosti, vraćajući na neki način te pojmove u javni prostor. Primijenimo li te pojmove i u širim društvenim okvirima, rezultati zasigurno neće izostati.

Foto: Unsplash

Naposljetku, uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, dobro je imati pozitivna očekivanja i nadati se novom velikom uspjehu hrvatske reprezentacije. No ako do toga i ne dođe, istinski navijači znat će cijeniti činjenicu da je ta skupina muškaraca dala sve od sebe, ostavljajući “srce na terenu”. Jer dati sve od sebe i ostaviti “srce na terenu života” cilj je kojem bi trebao težiti svaki muškarac, ali i svaka žena, uživajući pritom jednako dostojanstvo te uvažavajući jedni druge u svojim biološkim datostima i različitostima. Tada će i Međunarodni dan muškaraca i Međunarodni dan žena u svojoj komplementarnosti dobiti svoj puni smisao.

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije