Wings for life World run – utrka jedinstvenog koncepta

U Zadru na rivi, nedaleko od svjetski poznatih Morskih orgulja i Pozdrava suncu, 8. svibnja 2022. točno u 13 sati po lokalnom vremenu po deveti put će biti označen start ove, po mnogočemu jedinstvene atletske utrke u svijetu

Na startu će se tiskati impresivna masa od 5000 uzbuđenih i sretnih natjecatelja koji će krenuti po magistrali u pravcu Primoštena, krajnje točke, udaljene 100 kilometara. Trčat će za sebe, ali i za one koji to ne mogu i to u pravom smislu riječi.

U isto vrijeme, na preko 30 lokacija diljem svijeta kreću ostale utrke u sastavu ovog humanitarno sportskog događaja, zajedno s više stotina tisuća pojedinaca koji će svoj napredak pratiti putem mobilnih aplikacija.  Jednom riječju, čudo!

Foto: Renata Hršak

Povijest 

Ova humanitarna utrka svoj postanak može zahvaliti zakladi Wings for Life koju su 2004. osnovali dvostruki svjetski prvak u motokrosu Heinz Kinigadner i Dietrich Mateschitz, osnivač kompanije Red Bull. Zaklada je osnovana kako bi se osiguralo financiranje istraživanja novih postupaka liječenja ozljeda leđne moždine koje, nažalost, u velikom broju slučajeva završe djelomičnom ili potpunom paralizom. Jedan od nastradalih je i Kinigadnerov sin Hannes koji je ozljedu zadobio prilikom pada u motokros utrci. Kako se ozljede leđne moždine na svjetskoj razini ne smatraju brojčano značajnim, tako je i financiranje pronalaska uspješnog tretmana nedovoljno za ozbiljnija dostignuća u području liječenja takvih ozljeda. Cestovna atletska utrka, kao jedan od načina prikupljanja sredstava, kaže priča, osmišljena je na moskovskom aerodromu za vrijeme čekanja leta, a svoje prvo izdanje doživjela je 2014. godine.

Foto: Renata Hršak

Format utrke

Ova u svijetu jedinstvena utrka, za razliku od drugih, nema fiksiran cilj na određenoj udaljenosti od starta. Pola sata nakon znaka za početak utrke, službeni automobil opremljen elektronskim uređajem za detekciju čipova apliciranih na startne brojeve, kreće u ”lov” na natjecatelje. Početna mu je brzina 14 km/h, dok svakih 30 minuta povećava brzinu za 1 km/h. Kad vas taj, nazovimo ga cilj u pokretu dostigne, za vas je utrka završena, a kao rezultat svakome se bilježi pretrčana udaljenost. Ono što se meni, sudioniku nekoliko izdanja ove utrke, posebno svidjelo jest ta napetost koju sam osjećao cijelo vrijeme trčanja stalno računajući gdje bi automobil mogao biti. Niti na jednoj drugoj utrci na kojoj sam nastupio, bez obzira što su imale puno više sudionika, nisam osjetio toliko pozitivne energije i veselja tijekom trčanja. Znajući da ovdje nismo ljuti protivnici koji se bore za mjesto u poretku, već da svi zajedno prikupljamo novac koji će nekome pomoći da opet ‘stane na noge’, nešto je što je teško nadmašiti. Nakon što je službeni automobil prestigao sve natjecatelje, pobjednik je onaj koga je automobil posljednjeg dostigao.

Foto: Goran Murić

Rezultati

Iako je rezultat u drugom planu te je nemoguće uspoređivati pretrčane udaljenosti na različitim lokacijama (zbog različitih konfiguracija staza), moramo spomenuti Ruskinju Ninu Zarinu i Šveđanina Arona Andersona, koji su pobijedili po tri puta pretrčavši svaki put preko 60 kilometara. Prosječno je svaki trkač pretrčao 12,3 kilometra prije nego je bio prestignut od strane službenog automobila.

Foto: Renata Hršak

Nema sumnje kako će broj sudionika i prikupljenih sredstava rasti iz godine u godinu, a za sve čitatelje ovog članka imam samo jedno pitanje: Što čekate s prijavom za sljedeću godinu?

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije