Trčanje u društvu močvarnih ptica

O jednoj vrlo zanimljivoj i za natjecatelje jedinstvenoj utrci čija se trasa u cijelosti nalazi unutar Parka prirode Lonjsko polje razgovaramo s Arijanom Jurić, stručnom suradnicom za prodaju i marketing

Molim vas da  čitateljima predstavite Park prirode Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najuščuvanijih prirodnih poplavnih područja u Europi te jedinstvena riznica biološke i krajobrazne raznolikosti. Rasprostire se na području od 511 km2 s četiri posjetiteljska centra: Krapje, Čigoč, Osekovo i Repušnica.

Uživanje u prirodnim ljepotama, a posebno očuvanoj prirodi zaštićenih područja, jedan je od glavnih interesa turista koji posjećuju Hrvatsku, a posebno posjetitelja Parka prirode Lonjsko polje.

S obzirom da je u Lonjskom polju očuvano tradicijsko pašarenje, pri čemu stočari većinu godine stoku drže na pašnjacima, Park ima još jednu turističku atrakciju: posavski safari, kako su posjetitelji nazvali šetnje pašnjacima dok oko njih mirno pasu konji, krave i svinje, a nedaleko od pašnjaka su i novi atraktivni vidikovci  biomorfnih oblika.

Na istočnom kraju Parka nalazi se Krapje, selo graditeljske baštine poznato po impresivnim drvenim kućama iz 19. stoljeća gdje će se i ove godine održati utrka „RangerRUN“.

Foto: Park prirode Lonjsko polje

Kako je nastala ideja o organizaciji RangerRUN utrke u Parku prirode Lonjsko polje?

„RangerRUN“ za cilj ima potaknuti javnost za podizanje svijesti o očuvanju prirode. Sudjelovanjem na utrci „RangerRUN“ širi se svijest o zaštiti prirode i očuvanju Parka prirode Lonjskog polja.

Trči se uz prvi ornitološki rezervat u Hrvatskoj koji je ujedno i stari rukavac rijeke Save i uz gatere s autohtonim vrstama – turopoljska svinja, posavski konj, slavonsko srijemsko podolsko govedo.

Tko sudjeluje u organizaciji?

Utrku u potpunosti organizira Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.

U provedbu same utrke uključeni su brojni volonteri različitih udruga kao i individualci. Veliku potporu u osiguravanju utrke nam pruža HGSS stanica Novska te brojna Dobrovoljna vatrogasna društva koja djeluju u mjestima neposrednih Krapju.

Foto: Park prirode Lonjsko polje

Kako je prošlo premijerno izdanje?

Da je trčanje jedan od najatraktivnijih sportova potvrdilo je dvije stotine natjecatelja sudjelujući u prvoj utrci RangerRUN u  Parku prirode Lonjsko polje. Pod sloganom Probudi Rangera u sebi!

Što natjecatelji mogu očekivati ove godine?

RangerRUN organiziran je u dvije kategorije, muškoj i ženskoj te na tri staze: Junior, Rekreativna i SavaRUN.

Kroz cijeli dan bit će moguće uživati u ljepotama Parka prirode Lonjsko polje, sudjelovati na edukativnim radionicama,a  tijekom i nakon utrke čut će se zvuci benda Rockeri. Ni gastro ponude neće nedostajati i ove godine bit će tu Funky food delicije Choby 22 i Funky kobasice.

Natjecatelje očekuju bogati startni paketi i nagrade.

Foto: Park prirode Lonjsko polje

Kakvi su planovi za budućnost ovog sportskog događaja?

Najbolji odgovor na ovo pitanje već je u svojoj izjavi dao kolega v.d. ravnatelj  Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Damir Čuljak koju citiram u cijelosti: „Iznimno smo zadovoljni kako je protekla prošlogodišnja utrka, a posebno nas vesele pozitivni komentari trkača. To nam je bio motiv i dodatni vjetar u leđa da utrku organiziramo i ove godine. Ideja nam je da utrka bude prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj s ciljem podizanje svijesti u javnosti o očuvanju prirode, i da ju organiziramo svake godine prvoga vikenda u listopadu.“

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook