Svetište Majke Božje Trsatske – virtualna interaktivna šetnja

Dobro došli na virtualnu šetnju najstarijim Marijanskim svetištem u Hrvatskoj, koje je već stoljećima putokaz, okrjepa i nada svima koji dođu otvorena srca…

Pritisnite na sliku za otvaranje ture

Dana Gospodnjega 10. svibnja 1291. godine Sveta Nazaretska kućica u kojoj je živjela sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa, prenesena je iz Nazareta na Trsat. Dugih 729. godina molimo se svetoj Obitelji na Trsatu, u Hrvatskom Nazaretu. Svetište Majke Božje Trsatske nazivamo još i Svetište svete Nazaretske Obitelji, Hrvatski Nazaret i Svetište kršćanskih obitelji.

Dana 10. prosinca 1294. godine (točno tri godine i sedam mjeseci nakon čudesnoga prijenosa) kućica je nestala s Trsata i našla se je na drugoj strani Jadrana u šumici nedaleko od Recanatija na posjedu izvjesne gospođe koja se je zvala Lauretta. Papa Urban V., 1367. godine darovao je sliku za utjehu hrvatskim vjernicima koji su u Loretu plakali za Svetom Nazaretskom kućicom. Slika se otada nalazi na oltaru našeg Svetišta i sve do danas štuje kao Majka Milosti ili Majka Božja Trsatska. Majku Božju Trsatsku nazivamo još i Majka Milosti, Kraljica Jadrana, Zvijezda plavoga mora, Zaštitnica pomoraca i Čuvarica grada Rijeke; svetkovina je 10. svibnja.

U dugoj povijesti grada Rijeke i njezine okolice Majka Božja Trsatska vjernicima je zagovornica i zaštitnica u svim potrebama i zato joj gradsko vijeće Grada Rijeke 1993. godine dodjeljuje naslov Čuvarica Grada. Trsatski franjevci stoljećima štuju Kraljicu Jadrana na Trsatu i šire glas o Trsatskoj Gospi koja je vjekovima putokaz pomorcima a vjernicima utjeha i nada.

Izvor: trsat-svetiste.com.hr

Slične objave

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertismentspot_img

Instagram

Najpopularnije