Povijest Hrvata - Ove godine je 150. obljetnica od dolaska Ivana Mažuranića na bansku čast

Poznati 'ban pučanin' Ivan Mažuranić podrijetlom je iz Novog Vinodolskog, iz bogatije obitelji koju nije krasila plemićka titula. Kasnije je car Franjo Josip I. ponudio Mažuraniću plemićku titulu i to onu barunsku, no on je to odbio…

Školovao se u Zagrebu i Mađarskoj, studirao je pravo i filozofiju, a njegova politička djelatnost gorljiva je već u vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda. Podržavajući Jelačićeve ideje ulazi u Narodnu stranku (Ilirsku) te se i obiteljski povezuje s ilircem i poznatim pjesnikom Dimitrijem Demetrom oženivši njegovu sestru. Od 1850. odlazi na visoke dužnosti u Beč. Iako je preporod naglo prekinut razdobljem apsolutizma, Mažuranić se zalaže za dobre veze s Bečom, dok smatra da s druge strane s Mađarima nema iskrene suradnje jer kako kaže u jednom svom govoru oni se nikad nisu držali onoga što je dogovoreno i što je na papiru. Zbog suradnje s Bečom dobiva blagoslov zauzeti bansku funkciju, naravno s velikom podrškom u zemlji. Postaje prvi ban neplemićkog podrijetla, čemu je vrata otvorio i sam Jelačić kada je stvorio Prvi hrvatski zastupnički sabor u kojeg su uz plemiće mogli ući i (bogatiji) građani.

Foto: Pexels

Ban Ivan Mažuranić za svoga je banovanja modernizirao zemlju – odvojio sudstvo, bana je podvrgnuo saboru, školu je odvojio od Crkve, uveo je obvezatno četverogodišnje školovanje (što se u praksi teško provodilo zbog nedostatka nastavničkog kadra i škola), a u konačnici osnovao je Zagrebačko sveučilište s tri fakulteta: bogoslovnim, pravnim i filozofskim, uz to je u njegovo vrijeme nastala i katedra za hrvatski jezik.

Foto: Pexels

No, Mažuranić se prilikom dolaska na vlast obvezao (nije jasno da li sebi ili biračima) učiniti dvije stvari: izmijeniti nepravednu Hrvatsko-Ugarsku nagodbu prema kojoj 55 posto Hrvatskih financija odlazi u zajedničku blagajnu u Budimpeštu, te postići ukidanje vojne Krajine u kojoj će se Vojna vlast kojom je upravljalo Ratno vijeće u Grazu sada prebaciti na bana i Sabor, budući da više ne postoji realna opasnost od prodora Turaka. Napomenimo, Mažuranić je podržavao i pomoć Hrvatske u borbi protiv Turaka 1878. na području Bosne i Hercegovine. Budući da nije bilo političke volje u Beču za takvim promjenama, dok su s druge strane Mađari Nagodbom postali utjecajni u Monarhiji Mažuranić je od svojih ideja trebao odustati. Zbog toga je odlučio dati ostavku, što je i učinio 1880. godine. Iako nije bio plemićkog podrijetla, da je bio gospodin svjedoči to što je politiku smatrao časnim pozivom i neispunjenje obećanja za njega je moglo rezultirati samo ostavkom. Njegov mandat ostao je zapamćen kroz velike promjene u vidu modernizacije zemlje.

Foto: Pixabay

Nastavio je živjeti u Zagrebu u Jurjevskoj ulici i prestaje se aktivno baviti politikom. No, tu njegovoj ostavštini nije kraj, naime njegov rukopis krasi remek djela hrvatske književnosti. Napisao je poznatu lektiru 'Smrt smail age Čengića' koja se događa u kontekstu obrane od Turaka, te je nadopunio 2 izgubljena Gundulićeva poglavlja 'Osmana' pogodivši njegov stil i ton.

Foto: Wikipedia

Njegova unuka Ivana Brlić Mažuranić nakon njega dala je hrvatskoj književnosti brojna vrijedna djela. Gradovi Rijeka, Zagreb, Varaždin, Karlovac, Koprivnica i Bjelovar imenovali su bana Ivana Mažuranića počasnim građaninom, no on je zapravo bio građanin Europe jer je govorio sve slavenske jezike, te francuski, njemački, mađarski i talijanski. Od zanimljivosti spomenimo da je bio aktivan u stvaranju hrvatsko-njemačkog rječnika te se smatra da je on autor riječi „sladoled“, „velegrad“, „veleizdaja“ i „tržišno gospodarstvo“. Pokopan je 6.8.1890. na mirogojskoj „ilirskoj arkadi“ a njegova bista nalazi se na Zrinjevcu, njegovo ime danas nose brojne škole, a posebice se uspomena na njega čuva u rodnom Novom Vinodolskom (naslovna fotografija).

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook