U šarmantnom gradiću bogate povijesti započelo je 'Skradinsko kulturno ljeto 2023.'

Ove sezone uz manifestaciju 'Skradinsko ljeto' upoznajte pitoreskni mediteranski gradić smješten na desnoj obali rijeke Krke, udaljen od Šibenika manje od 20 kilometara, koji je ujedno i jedno od najstarijih naselja na ovom području, jer svoju povijest ispisuje još od doba Ilira…

Grad Skradin ime je dobio za vrijeme rimske vladavine, gdje je nastala antička Scardona. Nakon što je Rimska Scardona bila do temelja razrušena i opustošena naselje su obnovili Hrvati i dali mu ime Skradin. Mjesto je to utemeljeno prije više od 6000 godina na obalama potopljenog kanjona Krke. S jedne strane omeđen rijekom, jednom od najljepših na svijetu, a s druge strane prirodnim bedemima stjenovitog kanjona pisao je svoju povijest. Skradin ima iznimno dugu i bogatu povijest koja se na osnovi arheoloških nalaza i drugih izvora može pratiti od prapovijesnog, željeznog i liburnskog doba, potom rimskog, pa do značajnijeg srednjovjekovnog hrvatskog razdoblja posebice obilježenog bribirskim knezovima Šubićima. Iza toga grad je u vlasti djelomično Venecije, Turaka i ponovo Venecije do 1797. godine. Bogata prošlost područja Skradina očituje se u njegovom vrijednom kulturno povijesnom nasljeđu, prisutnom gotovo na svakom koraku ovog šarmantnog gradića.

Foto: Ivan Črepić

Romantični Skradin poznat je i po uskim popločanim ulicama, prolazima, stepenicama i voltima kojemu je cijela gradska jezgra zaštićeni spomenik kulture gdje su smještene stare kamene kuće koje potječu još iz 18. i 19. stoljeća. Župsko-opatski dvor ističe se kao najljepša skradinska građevina, muzejska riznica sakralnog i etnografskog blaga koja sadrži niz vrijednih slika, ulja na platnu iz 17. i 18. stoljeća, te zbirku brokatnog crkvenog ruha i crkvene liturgijske ornamentike, kaleža, relikvijara i monstranci, sa visokovrijednom knjižnicom. Tu je i barokna stolna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije koja dominira središnjim gradskim trgom.

Foto: Ivan črepić

Na prostoru istočno od župne crkve, izvan grada uz obalu, nalazi se crkva sv. Jeronima i groblje koje potječe iz 16. st. Zaštitnim znakom Skradina svakako je i povijesna utvrda Turina sa koje puca predivan pogled na siluetu grada i skradinski akvatorij. Uz bogatu baštinu ovoga grada svoj nastanak, ljepotu i posebnost Skradin zahvaljuje i ljepotici Krki. Nešto više od 3km uzvodno od Skradina nalazi se i Skradinski buk, jedan od najljepših dijelova nacionalnog parka koji je zaštitni znak ovog predivnog gradića. Nizvodno od Skradina razlijeva se rijeka čineći Prokljansko jezero unutar kojeg se nalazi ornitološki park Guduća. U blizini Skradina nalaze se još i Roški slap te svima poznati franjevački otočić Visovac kojeg svakako morate posjetit kad se ovoga ljeta zaputite u obilazak Skradina i njegovog kraja. Nedaleko od Skradina nalazi se i naselje Bribir, poznato kao Hrvatska Troja ili antička Varvaria. Bribir je nekadašnje vladajuće mjesto hrvatskih kneževa, a prapovijesni ostaci toga kraja potječu još iz brončanoga doba što znači da će ljubitelji daleke povijesti uživati promatrajući svaki kutak tog znamenitoga lokaliteta.

Foto: Ivan Črepić

Skradin je svakako poznat i po svojim vrlo ukusnim gastronomskim specijalitetima koje možete probati u brojnim restoranima, kao što je poznati skradinski rižot, pa skradinska torta – desert koji se priprema za razne svečanosti još od 14. stoljeća. Tu je i poznati specijalitet ćokalica – male ribice iz Prokljanskog jezera slične gavunima koje žive u bočatoj vodi, kao i daleko poznato vrlo kvalitetno skradinsko vino.

Foto: Ivan Črepić

Jedna od prepoznatljivosti Skradina koju se mora spomenuti svakako je i poznata ACI marina koja je zbog svog položaja i prekrasne prirode odabrana kao jedna od najpoželjnijih destinacija Lijepe naše, a u koju nerijetko dolaze najpoznatije svjetske osobe. Zahvaljujući svojoj ljepoti i naporima stanovnika Skradin postaje vrlo moderan i popularan turistički gradić stvoren za odmor i uživanje, mjesto koje misli na svoje mještane i goste, u kojemu se nudi bogatstvo kulturnih zbivanja, zabave, gastronomije, manifestacija te uživanje u prirodnim ljepotama i povijesnim znamenitostima.

Foto: Ivan Črepić

Stoga i ove godine na radost mještana i gostiju, Turistička zajednica Skradina i Grad Skradin predstavljaju svima već poznato 'Skradinsko kulturno ljeto 2023. – Summer In Skradin'. Ova tradicionalna, ljetna manifestacija održava se po 15. put te donosi bogat program pun raznih događanja. Direktorica Turističke zajednice Bernarda Marasović najavila je disperziju događanja po gradu, pa će se ukupno 46 koncerata, predstava, filmskih projekcija i drugih nastupa u naredna dva mjeseca odvijati na Trgu male Gospe, Trgu kneza Domagoja, Burinovcu i plaži Krečana.

Foto: Ivan Črepić

Festival „Glumište pod murvom“ također ima novu, intimniju lokaciju – župni dvor (iza murve). Kako je najavila direktorica TZ-a ljetna manifestacija započela je s pjesmom i klapama. U četvrtak 29.06.2023. lokalna ženska klapa 'Skradinke' prošetala je i pjevala kroz grad, a u petak 30.06. održan je koncert jubilaraca klape Nostalgija i klape Skradinski buk. Skradinjani se posebno raduju ljetnom kinu na plaži, gdje pozivaju sve da ponesu jastuke, dekice i sl. te uživaju u filmovima i zvjezdanom skradinskom nebu. Festival mladih pjevača 'Skradinske zvjezdice' priređuje se po prvi put gdje će najmlađi moći pokazati svoje vokalne sposobnosti.

Foto: Ivan Črepić

Novost u programu su i svirke na Burinovcu, te na Trgu kneza Domagoja koncerti Spectruma, DJ Dexa i harfistice Dore Karamatić. Na Trgu Male Gospe na programu je koncert šansona i evergreena, dječje predstave, nastupi mađioničara, Večer Disneya, te koncert 4 trombonista iz Njemačke. U sklopu manifestacije držat će se 'In memoriam Ivica Sušić', 'In memoriam Bruno Marenzi', te 43. 'Susret dalmatinskih klapa Skradin 2023'. Festival 'Glumište pod murvom' ove godine svoj bogati program dijeli na predstave ''Mala Murva'' za djecu i mlade, te ''Velika Murva'' za odraslu publiku, a najboljim ansamblima biti će dodijeljene nagrade „Zlatna Murva“ i „Nagrada publike“.

Foto: Ivan Črepić

Stoga, nemate što razmišljati već izaberite sadržaje iz bogatog programa koji traje sve do kraja kolovoza, te svakako posjetite Skradin i uživajte u pitoresknim kalama, svježini Krke, bjelini brodova, autohtonoj gastronomiji i ovogodišnjem 'Skradinskom kulturnom ljetu'.

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook