Znate li što je 'anosmija'?

Na svijet se rađamo opremljeni osjetilima dodira, okusa, njuha, vida i sluha, ali i hladnoće/topline, bola te kinestetičkim osjetilima. No, pogrešno je misliti da se ona uključuju prilikom rođenja kao da bi postojale neke sklopke koje se tada pritisnu...

Njihov razvoj započinje još tijekom prenatalnog života što su znanstvenici uspjeli potvrditi vrlo domišljatim metodama. Osjetila poput vida i sluha koja podrazumijevaju specijalizirane složene organe trebaju više vremena, a ona koja su jednostavnija razvoj kreće ranije i ranije dostižu potrebnu funkcionalnost. Primjerice jasnu osjetljivost za dodir predrođenče pokazuje nešto prije osmog tjedna gestacije (života djeteta od začeća) nizom zaštitnih pokreta, kako bi izbjeglo dodir jedne dlake po obrazu.

Foto: Unsplash

Među ta „jednostavnija“ osjetila spadaju okus i njuh. Strukture zadužene za osjet okusa funkcionalne su u 14-om tjednu gestacije i stručnjaci vjeruju kako već tad predrođenče počinje osjećati okuse. Organ njuha se razvija između 11. i 15. tjedna gestacije. Budući da molekule mnogih kemijskih tvari (mirisa) mogu proći kroz posteljicu u amnionsku tekućinu, detektiraju ih specijalizirane osjetne stanice u nosu predrođenčeta pretvarajući ih u živčane impulse koji odlaze prema mozgu koji ih dekodira. S obzirom da olfaktorni živac izravno povezuje organ njuha i mozak, radi se o svojevrsnom „osjetilnom autoputu“ pa se s pravom kaže da je osjet mirisa jedan od „najneuhvatljivijih“ ljudskih osjetila. On ima egzistencijalnu važnost omogućujući nekoliko kritičnih funkcija poput sposobnosti pronalaženja i odabira hrane, izbora partnera, a pomaže i u izbjegavanju opasnosti. Uz to, naš olfaktorni sustav ima nevjerojatnu sposobnost izazivanja snažnih osjećaja i sjećanja čime utječe na kvalitetu života, na međuljudske odnose i općenito na naš društveni život. Da je tome tako svjedoči i vrlo profitabilna industrija parfema koja svoje tržište, među ostalim, bazira na ulozi osjeta mirisa u muško-ženskim odnosima.

Foto: Unsplash

Prvi odnos koji dijete uspostavlja još u maternici jest onaj s majkom. Ona je za njega tada sav njegov svijet. Logično je stoga da su molekule mirisa u majčinom tijelu prvi i glavni izvor podražaja osjetila njuha predrođenčeta, pa ne čudi da će odmah nakon poroda novorođenče gotovo bez greške okretati glavu prema blazinici natopljenoj mlijekom svoje majke u čijoj je utrobi mjesecima boravilo, a ne blazinici natopljenoj mlijekom neke druge žene dojilje. A upravo je dojenje jedan od ključnih mehanizama uspostave zdrave privrženosti između majke i djeteta koje svoju podlogu ima u funkcionalnom osjetilu njuha, a jasno i okusa koje se s njuhom usko povezano.

Foto: Unsplash

Međutim usprkos vitalnoj ulozi osjeta mirisa naše razumijevanje mehanizama u podlozi još je uvijek poprilično ograničeno. Sve do nedavno osjet mirisa uzimao se zdravo za gotovo, a njegov gubitak koji se stručno naziva anosmija nije se shvaćao kao nešto tragično niti ga se priznavalo kao oblik invaliditeta kao što je to slučaj kod gubitka sluha ili vida. Da to nije tako bezazleno postaje sve očiglednije kako su milijuni ljudi ostali bez osjeta mirisa uslijed bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom. Za neke je to bilo samo privremeno stanje i osjet mirisa se nakon nekog vremena povratio. Drugima je to postao trajan problem za koji još uvijek nema učinkovitih rješenja iako je situacija izazvala pojačanu pozornost zdravstvenih djelatnika i istraživača koji predano traže odgovore poput ciljanog treniranja uz pomoć različitih mirisa. U svakom slučaju važnost osjeta mirisa najbolje razumiju oni koji su ga izgubili, jer ni hrana koju jedu niti svijet koji ih okružuje više nisu isti…

Foto: Unsplash

Zato postojanje Dana svjesnosti o anosmiji koji se obilježava danas, 27. veljače itekako ima smisla ne samo zbog nastojanja da pomognemo onima koji su ostali bez osjeta mirisa, već i da budemo zahvalni za taj bogomdani osjet. Osobito to dolazi do izražaja uoči skorašnjeg klimatološkog početka proljeća kada se priroda počinje buditi i svojim nas mirisima mamiti da izađemo iz zatvorenih prostora. Sa zahvalnošću uberimo stručak proljetnica i podijelimo njihov miris sa svojim bližnjima budeći jedni u drugima pozitivne emocije, stvarajući lijepa sjećanja i gradeći zdrave odnose.

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook