Bliže Tebi - Sigurnost

Sveti Franjo poznat je po svojoj hrabrosti i radikalnom pouzdanju u Gospodina na putu poziva. Često se ta radikalnost označava kao jedinstvena i neponovljivo hrabra, no ono kako je sveti Franjo živio zapravo i nije toliko novo i neobično. Sveti Franjo je u cijelom svom životu samo želio u potpunosti slijediti i živjeti evanđelje. Razmišljajući o nesigurnostima života, s kojima se i sami borimo, pogledajmo primjer svetog Franje i kroz sliku iz samog evanđelja, na čije življenje smo svi pozvani, svatko u svom staležu

Svima nam je poznat događaj iz evanđelja kad Isus hoda po vodi (Mt 14, 22-32). Dok se učenici u lađi bore s protivnim vjetrom i brinu se oko opstanka lađe na nemirnome moru, prema njima dolazi Isus hodajući po vodi i smiruje ih. Često taj dio podsjeća na naše egzistencijalne borbe i brigu oko svakodnevnih problema, što nas ponekad jako zaokuplja, zarobljava i zabrinjava. Evanđelje nam poručuje da u takvim trenutcima i situacijama, Isus i k nama dolazi te od nas traži vjeru - da se pouzdamo u njega u svakodnevnim situacijama. Kao i učenici, to uglavnom i činimo i zato se smatramo vjernicima, zato molimo i idemo u crkvu.

Foto: Pixabay

Ali ako čitamo dalje, čini se kao da Isus traži još nešto više. Kao da traži naše povjerenje i izvan uobičajenih okvira - da mu još jače vjerujemo, da se još jače pouzdamo u njega - da poput Petra dođemo k njemu po vodi. Petar je u lađi povjerovao da je to Isus i osjetio se sigurnim zbog njegove prisutnosti u toj situaciji, osjetio se dovoljno sigurnim da poželi od Isusa još više. Isus to prihvaća. Zove ga na sljedeći korak, zove ga naizgled u još veću nesigurnost, kako bi još jače osjetio Njegovu prisutnost i snagu. No nakon prvotnog oduševljenja Petar se ipak uplašio i počeo tonuti. Počeo je tonuti jer su mu se valovi učinili još većima jednom kad je napustio sigurnost broda. Kad je napustio sigurnost lađe, ostali su samo on, valovi i Isus. Ostalo je ili potpuno vjerovati Isusu ili se osloniti na svoje oskudne mogućnosti i potonuti.

Foto: Pixabay

Čini se kako se i mi često slično ponašamo. Kao i Petru, čini nam se da smo u svojim svakodnevnim životnim okolnostima, navikama i ustaljenim obvezama ipak relativno sigurni i koliko god nam ponekad bilo i teško, često se, i iako smo i vjernici, radije povlačimo i zatvaramo u svoj mali svijet nego da se na ovaj ili onaj način izložimo novom i neizvjesnom, a možda i potpuno nesigurnom. Često se bojimo napustiti lađu jer iako je nesigurna i u nemirnim vodama, ipak nam se čini da bar nešto imamo pod kontrolom, da imamo bar nekakvo tlo pod nogama. Ono što često ne razumijemo i ono što niti Petar nije odmah razumio jest da na brodu nismo nimalo sigurniji nego izvan njega. Što je malena lađa na uzburkanome moru? Koliko su čvrste stvari koje u svom životu smatramo konstantama?

Foto: Pixabay

Petar je bio jednako bespomoćan i nesiguran u lađi i izvan nje. Isto tako, gledajući istu situaciju s druge strane, možemo reći da je bio jednako siguran u lađi i izvan nje. Bio je siguran onoliko koliko se pouzdao u Isusa, a nesiguran onoliko koliko se pouzdao u sebe. U tome je sva razlika. Petar ju je naslućivao, zato je i poželio više – doći k Isusu po vodi, ali još je trebao utvrditi lekciju. Tu je razliku dobro razumio i sv. Franjo. Imati dovoljno hrabrosti napustiti svaku zemaljsku sigurnost i zamijeniti je za apsolutnu životnu nesigurnost znači uvidjeti kako naša prava sigurnost u svakom trenutku ovisi samo o Bogu, a ne o onome što imamo ili nemamo, bilo to materijalno ili nematerijalno. Iz Petrova iskustva možemo poput svetog Franje naučiti: svaka sigurnost za koju mislimo da je imamo na zemlji - zapravo je manjkava. Bog je jedini čije su obećanje, poziv i briga uvijek jednaki, bez obzira na to koliki su valovi i bez obzira na to osjećamo li se trenutačno u svom životu kao da smo u lađi ili izvan nje - jer Bogu ništa nije nemoguće. I iz te vjere možemo reći i vjerovati: „Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spasenje“ (Ps 62,2). Iz te vjere možemo živjeti radikalno i slobodno.

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook