I danas govorim - O tvrdom govoru

Isusovo Evanđelje nije govor koji godi ljudskim ušima, niti je štivo za razbibrigu dokonih ljudi. Isusova riječ je poziv za promjenu života. Poziv je to koji se stavlja pred svakoga od nas

Isusove riječi se ne prihvaćaju samo razumom ili samo srcem. Nije dovoljno razumjeti Isusove riječi. Nije dovoljno niti srcem ih prihvatiti. Potrebno je živjeti Isusove riječi. Potrebno je nasljedovati Isusa. Možemo pomisliti da Isusovu riječ nije moguće slušati, niti životom poslušati. I doista nije moguće ako ne pristanemo na činjenicu da svaki napredak iziskuje napor i vrijeme. Da je moguće doći na cilj polaganim koracima, ako neprestano nastojimo ići naprijed. Uostalom, zato jer duhovni rast iziskuje napor i vrijeme, Isus nam je darovao svoga Duha, milosnu snagu sakramenata i sama sebe stvarno prisutnog u Euharistiji. Isus je ostao zauvijek s nama kao okrepa i hrana. Put koji je pred nama ne moramo prevaliti sami. S nama je Isus za kojega vjerujemo da je Krist, a s nama je i Crkva, zajednica braće i sestara s kojima dijelimo istu vjeru, nadu i ljubav.

Foto: Pixabay

Gledajući kako se osipa zajednica učenika koju je izgrađivao, svaki bi od nas pokušao učiniti nešto što će spriječiti ljude da odu od nas. Isus ne samo da ne zabranjuje odlazak onima koji su odlučili otići, nego se izričito obraća dvanaestorici izabranih učenika pitajući ih kane li i oni otići poput mnogih drugih. Zadivljuje Božje poštivanje čovjekove slobode. Slobodnu volju koju je u trenutku stvaranja darovao čovjeku Bog nikada ne ukida. Bog daje dovoljno poticaja da čovjek izabere pravi put i donese pravu odluku, ali, ako čovjek želi drugačije, Bog poštuje njegovu odluku. Bog ipak ne odustaje ni od kojeg svojeg stvorenja, nego ga danomice poziva na povratak u blaženstvo zajedništva s Ocem.

Foto: Pixabay

Zadivljuje i zbunjuje Božje ponašanje. Ali je, više od svega, hvalospjev čovjekovu dostojanstvu i pouka kako se i mi ljudi trebamo odnositi prema svakom drugom čovjeku. Isusovo pitanje izaziva spontan i snažni odgovor. Poput djeteta koje izriče ono što mu sine i Petar odgovara čuđenjem i protupitanjem. I doista, kome bi mogao otići bilo tko od nas nakon što je upoznao Isusa iz Nazareta za kojega vjerujemo da je Krist? Onaj tko je upoznao Ljubav ne može se vratiti u stanje u kojemu bi morao biti bez Ljubavi. Toliko je bogato i dragocjeno iskustvo susreta s Kristom da čovjek, koji je istinski susreo Boga, mijenja svoj život, preslaguje ljestvicu vrednota i postavlja si drugačije prioritete. Isus ima ključ sreće. Isus ima ključ vječne sreće. Potrebno je slijediti njegove riječi. Prihvati ti ih i životom svjedočiti.

Piše: Nikola Kuzmičić

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook