Nedjeljno jutro – Naš Dobri Pastir

I danas je Uskrs. Ne samo zato što smo još uvijek u vazmenom vremenu, već je svaka nedjelja mali Uskrs. Svake se nedjelje spominjemo Kristove vazmene pobjede nad smrću i okupljamo oko Krista Gospodina pobjednika nad zlom i grijehom

Misna čitanja ove nedjelje Isusa Krista opisuju kao našega pastira. Sveti Petar je rekao u svojoj poslanici: doista, poput ovaca lutaste, ali se sada obratiste k pastiru i čuvaru duša svojih. Krist je pastir koji nas vodi i čuva, kao što pastir brine za svoje stado. Ovdje je izraženo nešto što i nije tako očito kada čitamo hrvatski prijevod biblijskog testa. Ono što mi čitamo kao čuvar, zapravo je zapisano riječju episkopos koja se na drugim mjestima u Novom zavjetu prevodi kao biskup. Doslovni prijevod Petrovih riječi bi bio: „Sada se obratiste k pastiru i biskupu duša svojih." Dakako, biskup u sebi podrazumijeva i onoga koji čuva i koji nadgleda povjerenu zajednicu.


Foto: Pexels

Kao dobri pastir, Krist je i naš biskup. Mi u Crkvi tumačimo da su današnji biskupi nasljednici apostola koji su bili prvi biskupi, no prema riječima apostolskoga prvaka svetog Petra, zapravo je Krist prvi biskup. Biti pastir ili biskup je vrlo slično: pastir upravlja stadom kao što biskup upravlja Crkvom, dužnost mu je okupljati, hraniti, štititi, voditi. Zato i biskupi kod zaređenja primaju biskupski štap, koji se zove i 'pastoral', kao znak svoje pastirske službe. Biskupski štap podsjeća na pastirsku službu koja im je povjerena, na vlast i odgovornost koja im je dana te na zadaću da brižno čuvaju i brane vjernike od svih zabluda i protivština. Bdijući nad njima i vodeći ih ususret plodnim pašnjacima Božje milosti darovane u svetim sakramentima, u molitvi i naviještanju Božje riječi, u propovijedanju, pouci, opomeni...


Foto: Pixabay

Taj znak štapa govori da biskupi, kao uostalom i svi svećenici, svoju službu trebaju vršiti po primjeru samoga Krista u kojemu imamo čuvara i nadglednika, dobroga pastira i univerzalnog biskupa Crkve. Rekao bih, ono što je zadaća svih crkvenih službenika je da budu produžena Kristova ruka. Ali zar nije to poziv svih kršćana? I tu nam može pomoći današnji odlomak Petrove poslanice koji započinje ovom rečenicom: „Ljubljeni: Ako dobro čineći trpite pa strpljivo podnosite, to je Bogu milo". On tu govori o trpljenju koje je Bogu milo, no zašto bi Bogu bilo drago da trpimo? Petar nastavlja: „Na to ste pozvani jer i Krist je trpio za vas i ostavio vam primjer da idete stopama njegovim." Ne možemo lako naći odgovor na pitanje: zašto trpjeti, ali jedan od mogućih odgovora je i ovaj koji smo upravo čuli: jer kroz trpljenje nasljedujemo Krista od križa do Uskrsa. Važno je tu istaknuti i o kakvom se trpljenju radi: Petar ne stavlja trpljenje u prvi plan. On govori ustvari da trebamo činiti dobro, a ako zbog dobra moramo trpjeti, onda je to Bogu milo. Petar dalje nastavlja dajući nam Kristov pastirski primjer, opisujući njega kao onoga koji grijeha ne učini nit mu usta prijevaru izustiše. Ako želimo biti autentični kršćani onda trebamo i mi tako živjeti, bez grijeha, prijevara, nepravdi, nasilja, već prema onome blaženstvu koje glasi: Blago vama kad vas - zbog Isusa Krista - pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!


Foto: Pexels

Današnja se nedjelja obilježava i kao nedjelja Krista Dobroga pastira, koji nas ne gleda kao ovce već kao svoje izabrane te svojim primjerom pokazuje put dobra, put istine, put spasenja. Slijedimo ga i dajmo primjer drugima. Još nešto, izmolite danas barem jednu molitvu za nova duhovna zvanja, za mladiće i djevojke koje Gospodin poziva da mu posvete svoje živote kao svećenici, redovnici ili redovnice.

Povezani članci
I danas govorim - O slavljenju Boga

I danas govorim - O slavljenju Boga

Nedjeljno jutro - „U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj.“

Nedjeljno jutro - „U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj.“