'Festival samoniklog bilja' u Kršanu – kako upotrijebiti zeleno blago prirode

Ako želite osjetiti izuzetno iskustvo boja, mirisa, gastronomije, kulturne baštine i događanja zaputite se u istočnu Istru i osjetite čari buđenja proljeća u maloj srednjovjekovnoj općini Kršan uz ovogodišnji Festival samoniklog bilja

Općina Kršan zauzima dio područja nekadašnje općine Labin, a prostor koji pripada općini Kršan nalazi se u centralnom dijelu istočnog priobalnog područja Istre. Smještena je između Kvarnerskog zaljeva, Plominskog zaljeva i Plominske uvale, doline rijeke Raše, obronaka srednje Istre i područja Učke te uvale Brestova na obali mora. Uz posebnu prirodnu ljepotu Kršan se opravdano može pohvaliti bogatom kulturnom i povijesnom baštinom koja u pojedinim mjestima datira još od 11. stoljeća. Jedinstvena Istra, poluotok na Jadranskom moru također se može pohvaliti bogatom prirodnom baštinom i raznolikosti bilja, koje je Istrijanima oduvijek služilo kao hrana, lijek, okrjepa ili kozmetika.


Foto: TZ Kršan

Stoga već dvanaestu godinu za redom, prvog svibanjskog vikenda 6. i 7. svibnja, Kršan postaje središte biljnog svijeta i domaćin Festivala samoniklih biljaka. Ekološki osviješten festival koji se od 2010. godine održava u Kršanu, ove godine svoja vrata otvara u subotu 6. svibnja svečanim otvorenjem u 11 sati nakon kojeg kreće bogat program i radionice. Festival samoniklog bilja svake godine okuplja sudionike iz cijele Hrvatske i inozemstva, te nudi jedinstven doživljaj koji se bazira na tradiciji skupljanja samoniklog bilja sa svrhom njegove ljekovitosti i primjene u aroma terapiji i gastronomiji.


Foto: TZ Kršan

Manifestacija je posvećena bilju i svima vama koji želite sudjelovati na ovom zanimljivom festivalu. Stoga će u subotu nakon svečanog otvorenja uslijediti dvodnevni program s raznim edukativnim i tematskim predavanjima, radionicama i aktivnostima na kojima možete sudjelovati. Iskusni predavači govorit će o važnosti samonikle biljne hrane za zdravlje i okoliš te o utjecaju biljaka na naš organizam. Prenijet će nova saznanja o kulinarskoj upotrebi jestivog samoniklog bilja, njegovoj hranjivoj vrijednosti i ljekovitim svojstvima, a djelić svega prenijet će se i na prigodan gastronomski stol s tradicionalnim istarskim delicijama uz domaće vino i bogate glazbene sadržaje.


Foto: TZ Kršan

Jedno od istaknutih događanja na programu je nordijsko hodanje koje je na rasporedu u subotu s početkom u 10h na Pristavu. Trajanje hodanja je oko dva sata a planirana relacija duga je 8 km. Prijaviti se možete do 5. svibnja na mail adresu samoniklo.bilje.krsan@gmail.com. U sklopu Festivala samoniklog bilja, u nedjelju 7. svibnja u Kršanu će se održati također zanimljiva rekreativna biciklijada 'Kršan Spring bike tour'. Okupljanje i prijave sudionika počet će od 9h kod sportsko – rekreacijskog centra Pristav. Ruta kojom će se voziti je Kršan – Boljevići – Lazariči – Potpićan – Zankovci – Zatka Čepić – Klošar – Kršan. Vožnja biciklom, razgledavanje kulturno-povijesnih znamenitosti kraja uz poglede na Učku i plodna polja te mirise samoniklog bilja, idealna su prilika za upoznavanje divnog kršanskog kraja. Predprijave obvezne su preko online obrasca.


Foto: TZ Kršan

Možda najpopularniji sadržaj festivala za koji se uvijek traži mjesto više, svakako je pokazno branje bilja kršnim livadama uz stručnog vodiča Franka Zgrablića, koji će podučiti kako da sami uberete baš ono što vam treba. Uz dvodnevni program imat će te priliku naučiti razlikovati razno bilje, a ono ubrano spremiti u terarij koji dobivate na početku susreta. Nakon poučne radionice možete kušati razne čajeve spremljene upravo od ubranih plodova prirode te se okrijepiti kanapeima od raznih biljnih namaza. Polaznici na posudbu dobiju štap i maramu, a herbarij im ostaje u vlasništvu. Za ovu jako poučnu i zanimljivu radionicu također se možete prijaviti najkasnije do 5. svibnja na mail adresu samoniklo.bilje.krsan@gmail.com. Ove godine festival je obogaćen i 'Butigicom od druge ruke'. Naime, kršćanska Udruga za skrb o starijim i nemoćnim osobama „Dodir nade“ predstavit će rukotvorine svojih članova, ali i buvljak. Inicijativa je usmjerena na promicanje održivosti i recikliranja, a prikupljeni iznos od prodaje bit će iskorišten za osiguranje besplatnih kućanskih usluga starijim osobama slabijeg imovinskog stanja.


Foto: TZ Kršan

Kao što možete vidjeti ovogodišnja kršanska svibanjska manifestacija obećava raznolik program uz obilje zabave. Stoga svi koji želite osjetiti pravi povratak u prirodu, naučiti nešto novo ili se jednostavno opustiti od užurbanog načina života i svakodnevnog posla, ovo je idealna prilika da dođete u Kršan i iz prve ruke osjetite mirise, boje i atmosferu Festivala samoniklog bilja.

Povezani članci
Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti