INTERVJU: Krčka škatula

Krčka škatula novi je jedinstveni projekt osmišljen kao odličan poklon ili suvenir s otoka Krka. Spoj zdravih i autohtonih domaćih proizvoda u jednoj kutiji osmislila je Daniela Drčec, poduzetnica koja obiteljske korijene vuče s otoka Krka, a ljubav prema ovom otoku i blagodatima prirode izrazila je u škatuli/kutiji. Zamolili smo Danielu da nam prezentira ovaj novi originalni krčki proizvod.

Pokretačica ste projekta Krčka škatula- zašto baš škatula, od kud ideja? 

Ideja mi je bila učiniti lokalne, ručno rađene proizvode (uz proizvode vlastitog brenda) koje i sama rado poklanjam i konzumiram lako dostupnima. Nažalost, ako želite pronaći nešto drugačije, morate se poprilično "pomučiti" da do takvih proizvoda dođete. Meni osobno se proizvodi iz Krčke škatule baš lijepo nadopunjuju. Oduvijek sam bila sklona družiti se i okupljati ljude koji su superiorniji od mene već po nekom kriteriju jer je to zdrava okolina i za osobni rast. Jedan od bitnijih benefita naše male družine (6 žena, 5 brendova) je međusobna podrška i razumijevanje. Imamo slične probleme, bolje i lošije periode, različita iskustva koja nesebično dijelimo te ih modificirano, prema potrebi primjenjujemo i na ostale. 

Krenuli smo s nazivom Krčka košarica, međutim košarica se pokazala nepraktičnom za dostavu, pa smo se finalno odlučili za škatulu ( kutiju). Generalno, ideja je ponuditi zdravu alternativu lako dostupnim kineskim suvenirima te učiniti svih pet brendova vidljivijim i dostupnijim gostima i lokalnom stanovništvu.


Daniela Drčec

Od čega se konkretno sastoji Vaša škatula i kako ste birali koga ćete okupiti u škatuli?

Krčka škatula se sastoji od kombinacija proizvoda pet brendova povezanih s otokom Krkom na različite načine:

@lavandin.krk proizvodi prirodne sapune i kozmetiku, @bluesheep.handmade od reciklirane otočke ovčje vune proizvodi loptice za perilicu /sušilicu te antistres loptice, G-art workshop proizvodi različite ukrase od puderaste keramike u kombinaciji sa samoniklim mediteranskim biljem, @tamaratravas ilustrira zanimljive motive otoka i grada Krka te ih aplicira na razglednice, postere, lončiće, magnete i dr., te @adorable3011 koji proizvodi premium artisan aromatizirane soli i vegan friendly pekmeze. Svim brendovima je zajednička drugačijost, ručna proizvodnja, prirodno, održivo, eco friendly. 


Daniela Drčec

Kome su namijenjeni proizvodi iz škatule?

Proizvodi su namijenjeni svima onima koji traže drugačije, izvorno, lokalno, autohtono, izrađeno ručno s puno ljubavi, koji žele podržati male lokalne proizvođače, koji se žele istaknuti na tržištu (npr. vile, kuće za odmor, pokloni na eventima, konferencijama pa čak i kao konfete na svadbama i dr.), kao originalni suvenir s Krka/iz Hrvatske, poslovni pokloni ali i pokloni "za u goste" umjesto klasične kave i bonbonijere... 


Daniela Drčec

Od kud Vaša povezanost s otokom Krkom?

Moj djed je iz Porta kraj Malinske na otoku Krku. Na djedovini sam prije dvadesetak godina napravila apartmansku kuću tako da sam uz Adorable brend i iznajmljivač. Upravo se iz te pozicije /uloge iznajmljivača, velikim dijelom i razvila ideja o vlastitim, jestivim suvenirima s pričom ( Adorable). Porat je malo ribarsko selo koje će vas sigurno osvojiti. Ja ga uistinu obožavam, to je moje happy place :-)! Ja obožavam sva izdanja otoka Krka, godišnja doba, buru... Najmanje mi je dopadljiva full sezona, ali kao iznajmljivač respektiram i razumijem i taj segment/period.

Već ste nekoliko godina u poduzetništvu, je li potražnja za domaćim autohtonim proizvodima puno veća od ponude?

Zasigurno je potražnja za domaćim, autohtonim proizvodima iz godine u godinu sve veća, ali za sada ne vjerujem da je baš veća od ukupne ponude. Vidljiva je sve veća svjesnost kupaca za podrškom malim lokalnim proizvođačima. 

Povezani članci
Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti