Mjesečni osvrt – Iznenađujuća veljača

U zadnjih nekoliko godina veljača se ne pamti kao mjesec pozitivnih kretanja, nego više kao mjesec nedaća…

Tako se u veljači 2020. u Hrvatskoj pojavio prvi slučaj koronavirusa, pa je prošle godine u veljači započeo nemili događaj koji je utjecao na sve nas, a to je ruski napad na Ukrajinu, da bi sve začinila ovogodišnja veljača razornim potresima u Turskoj i Siriji. No, kako drugi mjesec 2023. ne bi ostao u ružnom sjećanju potražili smo pozitivne vijesti ove veljače. Svake godine tradicionalnim puštanjem golubica i podizanjem barjaka pred crkvom svetog Vlaha u Dubrovniku, 2.2. na blagdan Svijećnice otvorena 1051. Festa sv. Vlaha. Ova tradicionalna proslava temelji se na legendi, koja kaže da je sveti Vlaho prilikom mletačke opsade grada pomogao Dubrovčanima da obrane svoju slobodu. U znak zahvalnosti stanovništvo ga je proglasilo svojim zaštitnikom. Danas, kako bi zaštitili svoj grad dubrovački gradski oci su predstavili nacrt odluke o ograničenju prometa u kontaktnoj zoni povijesne jezgre, s ciljem smanjenja negativnog utjecaja na prebogatu spomeničku baštinu Dubrovnika.

Foto: Pixabay

Na drugom kraju Lijepe naše također se slavilo u veljači, i to ljubav. Tako je povodom Dana zaljubljenih grad Osijek organizirao svečani ručak i tradicionalno okupljanje za 79 bračnih parova s područja grada, koji slave 50. godišnjicu braka. Nije se u veljači samo slavilo nego se zdušno i pomagalo, pa je konvoj humanitarne pomoći odmah nakon potresa krenuo prema turskim razrušenim područjima , a hrvatska Vlada poslala je financijsku pomoć Siriji. Hrvatska je u potresom pogođenu Tursku poslala i 40 ljudi specijaliziranih za traganje i spašavanje iz ruševina te 10 potražnih pasa.

Foto: Unsplash

Dok neki pomažu drugi se brinu o svakodnevnim stvarima, pa tako počinju i pripreme za nadolazeću sezonu. Odlične najave za nadolazeći turističku sezonu stižu iz Njemačke, javljaju turoperatori s turističkog sajma fr.e.e u Münchenu, na kojem je Hrvatska zemlja-partner. Hrvatska je na talijanskom turističkom tržištu također poželjna, a ponajviše u segmentu nautike, "outdoor" aktivnosti i kampova, izvijestili su iz HTZ-a sa sajma BIT u Milanu. Zagrebu međutim ne čeka sezonu jer je već u siječnju bio turistički najposjećenije odredište u Hrvatskoj s 58 tisuća dolazaka turista i 129,5 tisuća noćenja, čime je premašen siječanj 2022. "Traveller Review Awards" Booking.com-a već se tradicionalno dodijeljuje početkom godine, a korisnici su ovaj put Osječko-baranjsku županiju proglasili najsrdačnijom regijom u Hrvatskoj. Europska komisija je u veljači objavila zimske ekonomske prognoze prema kojima bi gospodarski rast trebao biti veći, a inflacija niža nego što se ranije očekivalo, unatoč ratu u Ukrajini. U ekonomskim prognozama Komisija ove godine očekuje rast gospodarstva od 0,8% u EU27 i 0,9% u europodručju. Europska komisija je blago povisila procjene rasta hrvatskog gospodarstva u prošloj, ovoj i sljedećoj godini, te zadržala prethodnu prognozu da će inflacija ove godine usporiti na 6,5 s prošlogodišnjih 10,7%.

Foto: Pixabay

Što se tiče dobrih sportskih vijesti, one često dolaze sa nogometne scene, pa je tako 13.2. ponos Dalmacije i hrvatski biser s juga – HNK Hajduk obilježio 112. godina postojanja. Nadalje, kapetan hrvatske reprezentacije i nogometaš madridskog Reala Luka Modrić zauzeo je 28. mjesto u izboru 50 najboljih nogometaša svih vremena uglednog nogometnog magazina FourFourTwo. Dok je na popisu Međunarodnog udruženja profesionalnih nogometaša (FIFPRO) kao dio idealne momčadi bio i obrambeni nogometaš hrvatske reprezentacije Joško Gvardiol. Modrić je već bio biran pet puta tijekom karijere u idealnih jedanaest u ovom izboru gdje biraju sami nogometaši. Još jedna potvrda da je Luki mjesto među najboljima dolazi pobjedom u finalu Svjetskog klupskog prvenstva u Rabatu, kojom je stigao do svog 22. trofeja u dresu "Kraljevskog kluba". Modrić nije jedni koji trijumfira, to pokazuje činjenica da je deset hrvatskih nogometaša ostalo „u lovu“ na Ligu prvaka. Tako se za najprestižniji trofej u europskom klupskom nogometu još bore Luka Modrić (Real Madrid), Joško Gvardiol (RB Leipzig), Petar Musa (Benfica), Ivan Perišić (Tottenham), Marcelo Brozović (Inter), Mateo Kovačić (Chelsea), Ante Rebić (Milan), Josip Stanišić (Bayern München), te Kristijan Jakić i Hrvoje Smolčić (Eintracht).

Foto: Unsplash

Naravno, kao i proteklih mjeseci i u drugom su se zaredale medalje oko vrata naših sportaša. Tako je hrvatski džudaš Zlatko Kumrić osvojio drugo mjesto u kategoriji do 100kg na European Openu u Varšavi. Dok je u Sofiji na European Openu u seniorskoj konkurenciji džudašica i džudaša, Katarina Krišto osvojila brončanu medalju u kategoriji do 63 kilograma. Također, njena kolegica Tihea Topolovec na džudo turniru u Varšavi osvojila je srebrnu medalju u kategoriji do 57 kilograma. Hrvatski hrvač Ivan Lizatović osvojio je brončano odličje na Zagreb Open Ranking Series, a strijelac Miran Maričić osvojio je brončanu medalju u disciplini zračna puška na ISSF Svjetskom kupu u Kairu. Hrvatski tenisač Ivan Dodig i Amerikanac Austin Krajicek osvojili su u parovima dvoranski ATP turnir u Rotterdamu, a hrvatska teniska Davis Cup reprezentacija prošla je kvalifikacije, te osigurala daljnji prolazak u ovom natjecanju pobijedivši Austriju s 3-1.

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook