Petar Zoranić, Vila Hrvatica i Vi – u šetnji Ninom

Jedan od najljepših trenutaka svakog putovanja je doživljaj mjesta koje posjećujemo. Trenutak kada osjetimo ljude, prostor, povijest i sadašnjost te u sebi osjetimo stvaranje novog doživljaja, nove spoznaje i živimo trenutak stvaranja vlastitih uspomena

To je i trenutak obostranog upoznavanja mjesta i posjetitelja, uzajamna izmjena doživljaja i osjećaja. Svaki posjetitelj ostavlja i svoj trag u mjestu koje posjećuje, svojim osmjehom, ponašanjem, komunikacijom s domaćinima. Sve je stvaranje jednog lijepog, novog života s obje strane. A kakav je doživljaj kada vas turistički domaćin dočeka na ulazu u grad pozivajući u obilazak, upoznavanje i doživljaj mjesta uprizorenjem lika jednog od svojih najznačajnijih stanovnika, ali i jednog od najvećih zaljubljenika u grad?

Foto: Boris Kačan

Turistička zajednica grada Nina za svoje je goste pripremila upravo takav doživljaj. Hrvatskim kraljevskim gradom i jednim od najljepših malih gradova Hrvatske – Ninom, posjetitelje vodi sam Petar Zoranić Ninjanin. Kolika i kakva je bila ljubav pjesnika i grada, pa se njegovo ime bilježi i pamti s pridjevom – Ninjanin, zašto je Nin kraljevski i koja kraljevska blaga čuva, što su Ninjani stvarali i sačuvali u svom gradu, ali i cijeloj Hrvatskoj i kako žive sadašnjost, u kostimiranom, scenskom turističkom vođenju posjetitelje upoznaje turistički vodič Ivica Škriljevečki.

Foto: Boris Kačan

Odabir pjesnika Petra Zoranića za 'vodiča' Ninom ima svoje povijesne i književne razloge. Pomalo zanemareni pisac, rođeni Ninjanin Petar Zoranić, autor je prvog hrvatskog romana 'Planine'. Vrijednost ovog iznimnog književnog djela ima i svoju turističku, ali i domoljubnu dimenziju. Djelo se smatra prvim turističkim vodičem u Hrvatskoj, a ljubav prema domovini očituje u pozivu da se glasnije i snažnije ističu sve vrijednosti kojima zemlja obiluje. Petru Zoraniću u živopisnom turističkom vođenju pridružuje se i Vila Hrvatica.

Foto: Boris Kačan

Turistička zajednica grada Nina kontinuirano razvija kulturno – turistički proizvod temeljen na autentičnim sadržajima i materijalnoj i nematerijalnoj baštini grada. Kostimirano vođenje s elementima scenskog prikaza i glume u suradnji s iznimnim turističkim vodičima predstavlja atraktivan kulturni sadržaj koji stvara sigurno sjećanje na destinaciju. Iako su za dolazak u ljetnim mjeseci motivirani suncem i morem, posjetitelje se na ovakav način inspirira i motivira za dodatni dolazak, istraživanje destinacije i kreira sadržaje za produljenje turističke sezone.

Foto: Boris Kačan

Kostimirano vođenje dar je Turističke zajednice grada Nina, odnosno besplatno, a odvija se na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Atraktivna kostimirana, pjesnička, povijesna i turistička ninska šetnja održala se 14. i 28. srpnja te 11. kolovoza, a pred nama je još jedna sutra, 25. kolovoza. Kako bismo gradili sigurnu i održivu turističku budućnost educirajući najmlađe, povodom Svjetskog dana turizma 27. rujna, vođenje će biti upriličeno za učenike 8. razreda Osnovne Škole Petar Zoranić iz Nina.

Foto: Boris Kačan

U Ninu razvijaju održivi turizam vrednujući izvornu baštinu na suvremen način i pozivajući ostale riječima samog Zoranića: „Slijedite 'naše' stope…“. Gosti Nina nisu prolaznici, oni su na nekoliko dana, a možda i trajno „Ninjani“ i gradu i ljudima vraćaju se uvijek iznova otkrivajući i čuvajući ninsku baštinu za budućnost.

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook