Pula – živost najljepše otvorene pozornice Hrvatske

Lipanj je, srpanj, kolovoz…sezona je. More je čisto, toplo i plavo, smještajni kapaciteti puni i turistički uspjeh zagarantiran. Svi su u ovim vrućim mjesecima uz obalu. Navodno radi mora…

No, 'Pula Plus', kako i sam turistički slogan najvećeg istarskoga grada kaže – nudi razlog više za dolazak. Točnije, jako puno razloga. Koncept kreiranja palete koja i u vrijeme visoke sezone nudi više te ne odustaje od ponude koja slijedi identitet destinacije kao destinacije kulturnog turizma, izazovan je zadatak ne samo za kreatore i organizatore, nego i za sve ljubitelje kulture u svim njezinim pojavnim oblicima. Problem je – čemu odoljeti? U tri ljetna mjeseca u Puli se odvijaju ukupno 152 različita kulturna događanja na više lokacija. Od koncerata svjetskih, ali i domaćih glazbenih zvijezda preko stand up komedija do izložbi fotografija. Na plažu jedva da i stignete, ali ni tome se ne može odoljeti. Dodatna vrijednost svih događanja, uz atraktivan sadržaj su i jednako atraktivne lokacije. Sva događanja su na otvorenom: Arena, Malo rimsko kazalište, Kaštel, Forum… Pula je najljepša otvorena pozornica Hrvatske, pozornica koja je doista „puna života“.


Foto: TZ Pula

Za ljubav dobrog zvuka – zvjezdani koncerti pod zvijezdama. Koncert u pulskoj Areni inicijacija je svakog domaćeg glazbenika na listu glazbenih umjetnika. U Areni su se nekada borili najjači, a danas nastupaju najbolji. Točnije, nije tako baš od „danas“, pa je Arena već dugi niz godina prestižno mjesto nastupa velikih svjetskih glazbenih imena. Arena je promišljenim upravljanjem i planiranjem izgradila i zadržava status pozornice kojoj se poklone i umjetnici i publika. Zajedno čine krug umjetnosti: glazbene, filmske, kazališne… U taj „krug umjetnosti“ tijekom lipnja zakoračiti će Simply Red 21. lipnja i Robbie Williams u dva koncertna izdanja, 27. i 28. lipnja. U srpnju će Arenu ispuniti The Lord of the Ring s izvedbom The return of the King. Potom kolovoz. Već prvi dan kolovoza rezerviran je za jednu divu, hrvatsku, Zoricu Kondža. A dva tjedna nakon Arenu će svojim glasom i bezvremenskom glazbom ispuniti talijanski glazbeni div Eros Ramazzotti.


Foto: Nino Šarić, TZ Pula

Osim u Areni, iznimni glazbeni doživljaji na hrvatskom jeziku održavaju se i na ostalim lokacijama Pule, a na programu su izvođači koji pronalaze emociju jednu za drugom…Novi fosili, Zdravko Čolić, Dalmatino, Hari Rončević… Kako se ovaj tekst ne bi pretvorio u listu „to enjoy“ pozivam vas da odvojite vrijeme, ne malo vremena, i uz čašu finog istarskog vina proučite informativnu stranicu www.pulainfo.hr/events te pokušate odabrati nešto za sebe. Kažem „pokušate odabrati“ jer kako je rečeno na početku: čemu odoljeti?


Foto: TZ Pula

Negdje po sredini ljeta i negdje po sredini srca smjestio se Pula film festival. Ovogodišnje jubilarno 70. izdanje zasigurno najvažnijeg filmskog festivala u Hrvatskoj počinje 15. srpnja i traje do 23. srpnja. Održava se u Areni, a započinje i završava filmovima povezanim s Pulom, bilo lokacijom snimanja, autorima i glumcima ili samom tematikom, kao što je tematika dokumentarnog filma „Brod“ kojim se zatvara Festival. Ovakva „programska poruka“ organizatora potvrda je posvećenosti velike obljetnice odnosu publike i filma. Pula film festival okuplja kreatore, stvaratelje i suvremenike hrvatskog filma, ali i sve zaljubljenike u film kao umjetnost. Umjetnici i njihova publika kao svojevrsni oblik „produžene umjetnosti“, zajednički udahnjuju život svakom filmskom djelu. Ova veza je emotivna, intelektualna, ali i fizički vidljiva. Vidljiva je ne samo u Areni nego i u cijeloj Puli koja diše hrvatsku filmsku umjetnost u dane trajanja Festivala, ali i puno prije toga. Teško je reći da se Pula film festival održava samo u Areni jer cijeli je grad ta predivna otvorena pozornica.


Foto: TZ Pula

Nadalje, okrećemo novu kulturnu stranicu Pule ljeti. Možda da si odmah odaberete to vino? Osim koncerata koji zvučnim glazbenim imenima privlače poput sile teže, Pula ozbiljno, strukturirano i s jasnim planom izgradnje prepoznatljivog kulturnog identiteta destinacije, u isto vrijeme donosi još niz kulturnih sadržaja. Tijekom ljetnih mjeseci odvijaju se kulturni programi na tragu povijesnog identiteta Pule. Kao iznimno atraktivan ističe se program gladijatorskih borbi „Spectacvla Antiqua“ koje će u Areni, svom izvornom povijesnom okruženju, biti prikazane 12 puta. Slavna rimska povijest Pule predstavlja se i programom Spectacvla Gladiratoria kada gladijatori prolaze pulskim ulicama oživotvorujući život grada iz doba rimske vladavine. Ovakvih će „predstava u šetnji“ biti ukupno 10. Povijest Pule značajno je obilježilo i vrijeme Austro-Ugarske kojemu je s pravom i pažnjom posvećen još jedan kulturni program. Tematska interpretativna ruta „Žive slike Austro-Ugarske Pule“ donosi doživljaj Pule iz razdoblja 1856. – 1914. Tematska ruta održava se četiri puta tijekom srpnja i kolovoza. Dok Pulu u doba carice Sissi možete doživjeti tijekom istoimene tematske rute koja se besplatno prikazuje svakog utorka od 20. lipnja do 15. rujna.


Foto: TZ Pula

'Pulsko kulturno ljeto' započelo je 2. lipnja i traje do 18. kolovoza. Velik broj kulturnih događanja objedinjenih pod ovom manifestacijom otvara u svojoj punoj funkciji prvenstveno Malo rimsko kazalište. Na samom otvorenju Malog rimskog kazališta bilo je jasno da Pula ima velike planove s ovim zdanjem, a programom koji je pripremljen za prvo ljeto nakon obnove, pokazalo se i na koji način se ovaj ambiciozni plan želi ostvariti. Opera „Amorosa“ u izvedbi operne kuće Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, koncert „Ladom po svijetu“ Ansambla „Lado“, simfonijski gala koncert „Plesovi pod zvijezdama“, The notebooks of Leonardo da Vinci, glazbeno – scenski spektakl „Most“ izvedbe su koje će vas čekati u Malom rimskom kazalištu. 'Pulsko kulturno ljeto' u svom programu predviđenom za veličanstvenu Arenu, donosi izvedbu opere „Tosca“. Impresivan program za impresivne pozornice. Nadahnjujuće, ispunjujuće, na granici istraživanja vlastitog „kulturnog kapaciteta“ i spremnosti pomicanja granica u shvaćanju i prihvaćanju svih oblika kulturnog izričaja kao cjeloživotnog (samo)odgoja. Na tom tragu je doživljaj poruke koju nam Pula šalje programom svog kulturnog ljeta. Otvorena, ne samo u doslovnom, istovremeno i impresivnom smislu otvorenih pozornica, otvorena i u onom simboličnom, duhovnom smislu širine i slobode koju nam je ostavila naša povijest da je shvatimo, prihvatimo, očuvamo i ugradimo u – budućnost.


Foto: TZ Pula

I za kraj, spomenut ćemo još jedno događanje. Da bismo zaokružili doživljaj Pule u ljeto 2023. Istrian hand made je ljetni sajam istarskih suvenira koji će se održavati od 19. lipnja do 12. rujna na prostoru Foruma u terminima navedenim na već spomenutoj web stranici. Od svega što ostane u Vašem srcu kao doživljaj događanja i doživljaja Pule i u Puli, ponesite si nešto napravljeno rukama Istrijana. Istrian hand made. Autentično, iskreno i Pula ++.

Povezani članci
Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti