Samoborski fašnik ove godine pod temom "Od mamuta do robota“

Samoborski fašnik je jedna od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i jedna od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ove će se godine održati u svom 198. izdanju, od 2. do 13. veljače pod temom: Od mamuta do robota…

Samoborski fašnik tradicionalno završava na pokladni utorak osudom Princa Fašnika i paljenjem njegove lutke, kako bi se osiguralo da godina pred nama bude bez negativnih utjecaja. Tradicionalni fašnički likovi Princ Fašnik, Princeza Sraka, Sudec i Fiškal preuzimaju ključeve grada i proglašavaju Slobodnu fašničku republiku.


Foto: Edin Tuzlak

Svake godine, uz tradicionalni program na Trgu kralja Tomislava, s fašničkom princezom Srakom, Princem, Fiškalom i Sucem, posjetitelje očekuju programi na nekoliko lokacija - program uličnih zabavljača, tabori mjesnih odbora i KUD-ova, poseban program za mlade, radionice za djecu, kao i brojna druga događanja. U svakodnevnim događanjima od jutra do kasnih večernjih sati, očekuje se sudjelovanje više od 3000 djece iz škola i vrtića, 800 članova mjesnih odbora i njihovih alegorijskih kola te 1000 sudionika karnevalskih skupina iz cijele Hrvatske.


Foto: Edin Tuzlak

Glavne odrednice i važnost Samoborskog fašnika očituje se u dugoj povijesti održavanja, velikoj dječjoj povorci osnovnih škola i dječjih vrtića (dječji fašnik) te u velikoj povorci mjesnih odbora, kao i velikom broju gostujućih skupina. Razlika od karnevala je politička satira koja je naslijeđe Kompareovog fašnika (od 1860.), posebna po kritici opće društvenih prilika (danas lokalnog, državnog, EU, svjetskog karaktera) i povorke alegorijskih kola kao atrakcija koja plijeni pažnju jednako kao i dječji fašnik.

Izvor: Samobor.hr

Povezani članci
Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Sinj - Dani Alke i Velike Gospe 2024.

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti

Salona – otvorena galerija slika slavne povijesti