Ususret 'Kaštelanskom prazniku cvijeća'

Cvijeće je u Kaštelima od davnina imalo svoje mjesto u životu tamošnjih ljudi. Kako ono samoniklo koje se bralo na livadama plodnog kaštelanskog polja, tako i ono koje su vrijedne ljudske ruke uzgajale u svojim vrtovima i perivojima, ali i u kućama, po stubama, na verandama i balkonima

Kako se može pročitati u povjesnicama cvijeće je, također, bilo sastavni dio mnogih blagdana i uz njih vezanih tradicija i običaja od kojih su se neki održali i do naših dana. Primjerice u Kaštel Starom uoči svetkovine svetoga Josipa 19. ožujka neki još uvijek njeguju običaj pletenja vjenčića od ranog proljetnog cvijeća (cviće sv. Osiba) i zelenila. Spleteni vjenčići se potom odnesu u crkvicu sv. Josipa na taj način se utječući tome moćnom svecu s nakanama za zdravlje djece i općenito obitelji. Uoči Cvjetnice momci bi nosili cvijeće djevojkama i pod prozorom im u večernjim satima pjevali serenade. Bilo je i momaka koji su noću uzimali pitare (tegle) s cvijećem i nosili ih svojim simpatijama, no kako su se vlasnici ljutili domislili su bolje rješenje odnoseći pitare na mjesni trg (Brce) pa su vlasnici znali gdje ih mogu pronaći. To je s vremenom preraslo u običaj kićenje mjesta.

Foto: TZ Kaštela

Na Cvjetnicu rano ujutro djevojke i žene brale bi poljsko cvijeće i latice stavljale u veliku zdjelu s vodom u kojoj bi se onda umivalo. To je simboliziralo čišćenje od grijeha, a prema narodnom vjerovanju služilo je i za zdravlje i ljepotu lica. Cvijeće je imalo i još uvijek ima svoju ulogu u čašćenju Blažene Djevice Marije napose uz Marijanske blagdane te uz svibanjske pobožnosti kada su djeca u prošlosti rado brala cvijeće po livadama i svakodnevno ga donosila uz Gospin kip. Do našeg vremena održao se i običaj posipanja latica cvijeća pred Presvetim u Tijelovskoj procesiji.

Foto: TZ Kaštela

Posebno mjesto u priči o cvijeću u Kaštelima ima Kaštel Lukšić, jer je uz tamošnju osnovnu školu Ostrog izgrađenu 1976., zaslugom djelatnika predvođenih profesoricom biologije gospođom Ivnom Bućan i naraštaja učenika, tijekom vremena nastajao predivan 'Školski botanički vrt'. Još 1986. bio je proglašen zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture, a danas se vodi kao zaštićeni spomenik parkovne hortikulture. Kako se može pročitati na mrežnim stranicama škole, vrt se proteže na površini od oko 4 hektara i u njemu raste oko 1000 biljnih sorti podrijetlom sa svih strana svijeta, pretežno mediteranskog i suptropskog podneblja. Podijeljen je na nekoliko cjelina. Zbog svoje veličine i povoljne mikroklime biljem je najbogatiji takozvani južni vrt u kojemu se nalaze agrumik, egzote i četinjače, bambusov vrt, aromatično bilje, mali biblijski vrt te kamenjara. Ostale cjeline su: sjeverni vrt, maslinik, staklenik i rasadnik te sportske i rekreacijske površine. U sklopu vrta djeluje i Učenička zadruga “Maslina”, u kojoj vrijedni učenici zajedno s voditeljima vode brigu o velikom i malom masliniku, ljekovitom bilju, sezonskom cvijeću, a sekcija eko modelari izrađuje niz proizvoda. Vrt se može posjetiti tijekom cijele godine, no osobito ga je lijepo obići tijekom proljeća kada je sav u cvatu i kada ga se u simfoniji boja, mirisa i zvukova može doživjeti svim osjetilima.

Foto: TZ Kaštela

Uzimajući sve to u obzir ne čudi da su kaštelani prije više od tri desetljeća započeli organizirati prigodna natjecanja i manifestacije s ciljem podizanja svijesti svih dobnih skupina o važnosti očuvanja i zaštite prirode, ali i o potrebi uređenja mjesta kao svojevrsnoj pripremi za turističku sezonu. Započelo se tako s eko natjecanjem odgojno-obrazovnih ustanova Kaštela i kaštelanske Zagore (ove godine 35. izdanje), potom s natjecanjem za najljepši kaštelanski perivoj, balkon, javnu površinu (ove godine 31. izdanje) te manifestacijom Kaštelanski praznik cvijeća (ove godine 22. izdanje). Naposljetku, sve je stavljeno u kontekst akcije „Lipa su lipa moje Kaštela“ koje zajednički organiziraju Turistička zajednica Grada Kaštela, udruge "Lijepa naša Kaštela", Bijaći, i Odgojno-obrazovne ustanove Kaštela, OŠ Ostrog i Botanički vrt, SŠ Braća Radić, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Foto: TZ Kaštela

Turistička zajednica Grada Kaštela još je sredinom ožujka informirala sugrađane o sadržajima ovogodišnjeg Praznika cvijeća za koji je odabrana tema „More i cvit“. Uz to, pozvala ih je da prijave svoje vrtove, okućnice i balature za natjecanja te sudjeluju u događanjima počevši od pripremnih radnji poput odvoza krupnog otpada. Središnje obilježavanje 22. Kaštelanskog praznika cvijeća održat će se od 12. do 14. svibnja 2023. u parku Đardin u Kaštel Novom uz prodajnu izložbu, s tim da je otvaranje i dodjela priznanja predviđena za petak 12. svibnja u 11 sati. Za subotu 13. svibnja najavljena je eko akcija čišćenje podmorja i plaža, a navečer toga dana u 19.30 u župnoj crkvi sv. Petra apostola u Kaštel Novom prigodni koncert održat će donjokaštelanski zbor Bijaćka vila.

Foto: TZ Kaštela

Na kraju valja reći da su kaštelani otišli korak dalje. U nastojanju brendiranja Kaštela kao poželjne turističke destinacije i u predsezoni, osmišljena je sedmotjedna manifestacija 'Kaštelansko kreativno proljeće' u koju je uklopljen i Praznik cvijeća. Ove godine upriličuje se peti put i traje od 11. travnja do 25. lipnja. Kroz sedam sadržajima bogatih tjednih tematskih cjelina (Gastro tjedan, Praznik cvijeća, Tjedan kreativnih i kulturnih industrija, Glazbeni tjedan, Filmski tjedan, Tjedan po kaštelanskim putima i Tjedan kaštelanskog Crljenka) gostima i domaćinima nudi se 'otkrivanje Kaštela'. To je ujedno i naš cilj u sklopu kojega nastavljamo s otkrivanjem Kaštela i idućih mjeseci, u nadi da će čitateljima biti zanimljivo i poticajno štivo, te potaknuti na posjet ovoj interesantnoj destinaciji od 'sedam mjesta u jednome gradu'.

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook