Grčka hrana u Starogradskom polju

Povijesni izvori jasno prikazuju da je grčka kolonija Faros osnovana 358./384. g. pr. Kr. na današnjem otoku Hvaru, no jako je malo povijesnih izvora koji govore o svakodnevnom životu Grka na ovom otoku, pa tako i o njihovoj prehrani…

Foto: Ivana Vrdoljak

Za pretpostaviti je da su Grci dolaskom na Hvar ponijeli prehrambene običaje svoga zavičaja, no također je vrlo vjerojatno i da su dolaskom na otok prihvatili određene običaje stanovnika, koje su tamo zatekli. O prehrani starih Grka malo je konkretnih informacija, a one koje su dostupne učimo najviše čitanjem epova, komedija, medicinskih knjiga, pa čak i pjesama. Tako Homer u svojoj Odiseji (7.st.pr.Kr.) opisuje bankete uz redove stolova prepunih kruhom i pečenjem. Nadalje, pjesnik Hesiod u svojim Poslovima i danima (7.st.pr.Kr.) za ljetne dane preporučuje odmor u hladovini uz dobro vino, mliječni kolač od ječma, kozje mlijeko, meso krave koja se još nije otelila, te meso tek rođenih jarića. Dok Mnesitej u medicinskoj knjizi O medicini (4.st.pr.Kr.) spominje izuzetno ukusan kupus na atenski način, koji je liječio glavobolju i bio odličan za želučane tegobe, a konzumacijom prije jela sprječavao je pijanstvo.

Foto: Ivana Vrdoljak

Izučavajući pisane zapise o kuhinji starih Grka, dvoje hrvatskih autora došlo je na ideju da se napravi popis namirnica i jela koje je ovaj drevni narod konzumirao, te da se pomoću njih kreiraju recepti prilagođeni 21. stoljeću. Osim navedenih, u istraživanju su najviše pomogla djela grčkog pjesnika Arhestrata, koji je navodio namirnice korištene u prehrani starih Grka, ali u stihovima. Tako je nastala kuharica pod nazivom ‘Grčka hrana u Starogradskom polju’.

Foto: Ivana Vrdoljak

Autori kuharice su dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić i mr.sc. Vinko Tarbušković. Javna ustanova Agencija za upravljanje Starogradskim poljem, kojoj je na čelu gosp. Tarbušković, 2022. godine prijavila je projekt Eksperimentalne arheologije i oživljene povijesti pod nazivom „Grčka hrana u Starogradskom polju” na natječaj Splitsko-dalmatinske županije. Cilj projekta je bio otkriti što su stari Grci jeli dolaskom na Hvar, poglavito koja su to jela kreirali od namirnica koje su mogli uzgojiti na polju u zaleđu Starog grada.

Foto: Ivana Vrdoljak

U ime Instituta za arheologiju iz Zagreba, izniman doprinos realizaciji projekta je dala dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić, koja je bila stručna suradnica na projektu. U periodu od 7.-9. listopada 2022. u Starom Gradu na Hvaru je organizirana trodnevna radionica, na kojoj su interpretirani i prezentirani recepti iz grčke kuharice. Radionicu su u potpunosti iznijeli učenici Srednje škole Hvar – Izdvojena lokacija Jelsa, sa svojim mentorima Viktorijom Čolić Serdar i Andrejom Petrićem. Prva dva dana radionice su bila rezervirana za pripremu grčke hrane, a treći dan su ta jela prezentirana u Starom Gradu na Hvaru. Sve namirnice za izradu radionice je donirala tvrtka Helios Faros d.d.- by Valamar.

Foto: Ivana Vrdoljak

Kruna projekta je bilo tiskanje spomenute grčke kuharice. Kuharica je oplemenjena tekstovima autora, a sadrži recepte jela proizašlih iz radionice održane u listopadu. Kuharica je prezentirana krajem 2022. godine u Dominikanskom samostanu Sv. Petra Mučenika u Starom Gradu, tiskana je u 500 primjeraka, a može se nabaviti u Javnoj ustanovi Agenciji za upravljanje Starogradskim poljem. Stoga pohitite na Hvar po ideju za ukusno jelo iz davnih vremena…

Piše: Ivana Vrdoljak

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook