Novigradski CMIK – kultura i manifestacije u okrilju Mascarellijevih platna

Svatko tko odabere Novigrad i Istru kao destinaciju za odmor može biti siguran kako će njegove aspiracije za kulturnim uzdizanjem zasigurno biti zadovoljene…

Dok produljenje sezone nedvojbeno ostaje jedan od ključnih izazova s kojim je suočen naš turistički sektor, Novigrad ima novi adut u rukavu pomoću kojeg će se profilirati kao atraktivna cjelogodišnja destinacija, a boravak svojih gostiju oplemeniti ponudom raznih sadržaja za svačiji ukus, kako u proljetnim tako i u zimskim mjesecima. Radi se naime o nedavno otvorenom multimedijalnom Centru za manifestacije i kulturu, skraćeno CMIK-u.

Zgrada u kojoj je se nalazila kinodvorana monumentalna je građevina izgrađena 50-ih godina prošlog stoljeća. U njoj je prvobitno bilo smješteno tadašnje Narodno sveučilište, a kasnije Otvoreno, odnosno Pučko otvoreno učilište. 2008. godine obnovljen je jedan dio u koji je useljena Gradska knjižnica, no za opsežnu rekonstrukciju kinodvorane u multimedijalni centar trebalo je pričekati još desetak godina. Unatoč nedostatku potpore, gradske vlasti uspjele su ostvariti taj vrijedan dvogodišnji projekt vlastitim snagama i sredstvima, pa je tako prvi dan prošle godine obilježen useljenjem CMIK-a u novoobnovljenu zgradu. Nizom raznovrsnih sadržaja brzo joj je udahnuo novi život.

Foto: CMIK, Novigrad

Ovaj moderan višenamjenski prostor podijeljen je na tri dijela koji mogu funkcionirati neovisno jedan o drugome, što omogućuje paralelno održavanje nekoliko različitih programa, ali i biti povezani u jednu cjelinu. Pozornica je pretvorena je u tzv. kazališni black box te je sada mjesto održavanja komornih programa poput manjih kazališnih predstava ili glazbenih događanja za nešto manje, intimnije grupe. Drugi, prostorno najveći dio, čini amfiteatar, dok je dno dvorane prostor najšire primjene. Zanimljivo je naglasiti da obnova nije zaobišla niti ljetno kino koje je sada koridorom povezano s unutrašnjim prostorom dvorane, a posjetiteljima omogućuje da tople ljetne večeri provedu uživajući u projekcijama na svježem zraku. Time je ostvaren cilj da se Novigrađanima koji su emotivno vezani za ovu zgradu u kojoj su kao djeca provodili mnoge lijepe trenutke, ali i njihovim gostima osigura obnovljen prostor u kojem će se uvijek osjećati dobrodošli, te u ugodnoj i toploj atmosferi kvalitetno provesti zajedničko vrijeme.

Foto: CMIK, Novigrad

Pritom se svi posebno ponose činjenicom da su zidovi CMIK-a ukrašeni četirima velikim platnima s motivima Novigrada, dovršenim 1953. godine za novoizgrađenu kinodvoranu. Njihov je autor Bruno Mascarelli (Sarajevo, 1926. – Rovinj, 2019.), akademski slikar s međunarodnom karijerom i rovinjskom adresom, koji je ostavio dubok trag u likovnoj kulturi Istre povezujući je s europskim izvorima i tokovima. Bio je to slikar iznimne znatiželje i kreativnosti, plemenitosti i spontanosti, na čiji su likovni izričaj uvelike utjecala njegova brojna putovanja tijekom šezdesetih godina. Njegovo mediteransko podrijetlo jasno se daje iščitati iz snažno obojenih djela istovremeno, obilježenih nostalgičnom poetikom, autentičnošću, ali i suvremenošću. Pejzaž, a osobito onaj istarski do kraja mu je ostao nepresušan i omiljen izvor inspiracije: njegovi stvarni ili imaginarni krajolici naglašenih tonova promatraču ostavljaju slobodu da u mašti oblikuje vlastiti prikaz svijeta. Osamdesete godine donijele su još snažniju afirmaciju samosvijesti Mascarellijevog slikovnog koda koji se oslanjao na arhetipski model istarskog pejzaža, karakternog i dramatičnog.

Foto: CMIK, Novigrad

Nadalje, ženska figura također je bila jedna od okosnica njegova stvaralaštva: bizantske, levantinske, dinarske ili istarske žene, prije svega su simbol majčinstva, česte tematike u njegovu radu. Slike o kojima je ovdje riječ i koje se odlično uklapaju u prostornu atmosferu Centra za kulturu, prikazuju složene i dinamične kompozicije s vizualnim simbolima grada i prizorima iz života njegovih žitelja prožetima poslijeratnim optimizmom. Novigradska povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl zamijetila je kako je nad „blagim socrealizmom“ prisutnim u slikarstvu pedesetih godina 20. stoljeća u Jugoslaviji, u Novigradskom ciklusu prevladao utjecaj onodobnih europskih, a osobito talijanskih avangardnih pokreta i moderne“.

U živom slikarevu imaginariju prepoznaju se značajke kubističkog likovnog izraza i geometrijske apstrakcije kao i metafizičkog slikarstva i futurizma. Novigradski ciklus do danas je nepravedno ostao gotovo nepoznat izvan Istre, pa čak i u stručnoj javnosti. Rekonstrukcija stare kinodvorane, započeta početkom 2019., godine autorove smrti, stoga je bila lijep povod početku konzervatorsko-restauratorskih radova na Mascarellijevim velikim platnima koja su poslana u restauratorski zavod u Zgrebu te sada s pravom zauzimaju središnju važnost u obnovljenom prostoru. Danas je osnovna djelatnost CMIK-a organizacija i promocija raznih kulturno-umjetničkih programa, od kazališnih priredbi i koncerata do izložbi i različitih drugih događanja i manifestacija, namijenjenih svim uzrastima i različitim afinitetima publike. Centar se osim toga trudi podržati i umjetnike amatere a osobito svoje nadarene stanovnike, pa tako uvijek rado organizira nastupe lokalnih kulturno-umjetničkih udruga i društava, te podržava sve sadržaje koji potiču umjetničko stvaralaštvo raznih oblika.

Foto: CMIK, Novigrad

Obzirom da se ipak prvobitno radilo o kinodvorani, posjetitelji redovno mogu uživati u projekcijama aktualnih filmova, matinejama animiranih filmova te raznim tematskim filmskim ciklusima. Treba izdvojiti obiteljske petke koji djeci i njihovim roditeljima omogućuju da za simboličnu cijenu ugodno provedu večer i druže se uz prikladne naslove. Ipak, posebno je značajno održavanje Filma Kratkog Metra najmlađeg međunarodnog festivala u Hrvatskoj i jedinog u Istarskoj županiji koji je posvećen isključivo kratkometražnom filmu. Ovaj festival prvi put je održan sredinom rujna prošle godine, dakako u CMIK-u. Osim bogatog programa koji miješa filmove iz regije (zemlja partner Slovenija) i blockbustere najrazličitijih žanrova, publika je mogla uživati i u raznim popratnim sadržajima poput besplatne trodnevne radionice glume. Pritom je glavni cilj festivala bio promovirati kratkometražnu kinematografsku umjetnost, osobito onim vrijednim nezavisnim djelima koja ne nalaze prostor u komercijalnoj distribuciji, a autorima omogućiti veću vidljivost te razmjenu s drugim profesionalcima Konačno, kako bi Centar za kulturu i manifestacije ostao živahno mjesto okupljanja tijekom cijele godine, ovog proljeća organizirane su kazališne i kino projekcije za stanovnike i goste Novigrada, uz podršku izvedbama domaćih umjetnika. Tako u CMIK-u uvijek možete pronaći nešto za sebe – kulturne, poslovne, edukativne i zabavne sadržaje, jer ovdje su svi dobrodošli i srdačno dočekani, od odraslih do onih najmlađih.

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook