Sveti Lovre – zaštitnik Stobreča

Stobreč je mjesto na istoku Splita. Pod imenom Epétion, u 3. st. pr. Kr. osnovali su ga grčki kolonisti, koji su na Visu (Issa) ustanovili svoju središnju koloniju na Jadranu

Foto: Karlo Lolić

Od samog naselja danas u prostoru nije ostalo ništa, no njegovu daleku povijest svjedoči bedem od egalitskih kamenih blokova, djelomično i danas sačuvan na sjevernoj strani poluotočne jezgre, koji ga je činio lakim za obranu. Grčki Epétion je u rimsko doba postao – Epetium, te je bio jedna od luka obližnje Salone, glavnog grada provincije Dalmacije. Kod crkve Gospe od Sita, nad ušćem Žrnovnice, pronađeni su ostaci željeznih prstenova za vezanje brodova i natpisi, koji spominju udruženje lučkih radnika.

Foto: Karlo Lolić

U razdoblju splitske autonomne komune u Stobreču se formiraju solane. U vrijeme tursko-mletačke okupacije 1537. godine Turci postavljaju svoje sjedište u kasnoantičkoj Polači, s druge strane Žrnovnice, gdje im je bila kula, a uz nju solna skladišta. Procjenjuje se da su solane tada proizvodile i do 1000 tona soli – trećinu potreba tadašnje Bosne i Hercegovine! U prvim stoljećima kršćanstva u Epetiumu je djelovao salonitanski mučenik Felix, a starokršćanska bazilika iz 5-6. stoljeća, koja je nosila ime prvomučenika sv. Lovre, postat će jezgra buduće župne crkve danas posvećene Gospi od Karmela. Sveti Lovre je rođen oko 225. godine na području današnje Španjolske, u malom mjestu Huesca. Nakon osnovnoškolskog školovanja odlazi u Rim, gdje ga papa Siksto II redi za đakona. U Rimu je bio zadužen za crkvene riznice, a legenda kaže da se tada među crkvenim dobrima kojima je upravljao nalazio i Sveti gral – kalež iz kojeg je Isus pio na Posljednjoj večeri.

Foto: Karlo Lolić

Papa Siksto II je prema Lovri imao očinski odnos, te mu je vrlo rano prorekao da ga u životu čeka teška borba za vjeru u Krista. Papino proročanstvo se obistinilo nakon kratkog vremena, kada je Lovri naložio da blago iz crkvenih riznica podijeli siromašnima, što je Lovre poslušao i odmah učinio. Za vrijeme Valerijanova progona, sudac istražitelj je upitao Lovru za blago Crkve, a on je prstom upro prema siromašnima, koje je hranio i odijevao novcem iz crkvene riznice, te rekao: „Evo blaga Crkve!“ Car Valerijan je njegovu gestu shvatio kao provokaciju i ruganje, pa je Lovre bio mučen, bičevan te na koncu spaljen na rešetki ispod koje je gorio ugljen. S užarenog mučila okrutnom tiraninu je dobacio: „Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!“

Foto: Karlo Lolić

Stobreč pripada župi Svetog Lovre, zbog čega ga mještani štuju kao svoga zaštitnika. Svake godine Stobrečani slave svog zaštitnika od 26. 7. (blagdan Sv. Ane) do 10. 8. (spomendan Sv. Lovre). Kroz mjesto tada prolazi svečana procesija u čast ovog đakona mučenika, koja kreće od župne crkve prema Ponadragi, preko Porta, pa na Glavu sela, a zatim od zapada preko Kuka i Bristića natrag do župne crkve. Na sam blagdan mjesto se budi uz koračnicu Limene glazbe Podstrana. Proslava Sv. Lovre u Stobreču ove godine započela je ribarskom večeri u srijedu, 9. 8. 2023., a danas na blagdan Sv. Lovre nastupat će Red Carpet Band s početkom u 21h.

Foto: Karlo Lolić

Također, u ovo vrijeme na nebu se javlja prekrasna pojava u obliku zvijezda padalica, odnosno meteorske kiše, koja bude posebno izražena upravo danas. Ova pojava velikog broja zvijezda padalica zapravo traje gotovo mjesec dana: od 23. srpnja do 22. kolovoza. Međutim, negdje sredinom tog perioda doseže svoj vrhunac, a upravo ta noć pada na blagdan Sv. Lovre, zbog čega je pojava prozvana „Suze Svetog Lovre“. Ovu je pojavu najbolje promatrati u rano jutro, prije svitanja, a sve što vam je potrebno su otvoreno nebo i pogled uprt u visine.

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook