Virovitica – odličan spoj kulturnog šarma i aktivnosti u prirodi

Ako postoji grad koji će ispuniti očekivanja i najzahtjevnijega namjernika, onda je to zasigurno Virovitica! Kulturnim turizmom kao i bogatom ponudom na otvorenom ova je destinacija siguran odabir koji će opravdati činjenicu kako i kontinentalna Hrvatska ima svoje turističke adute…

Šetnju Viroviticom najbolje je započeti svojevrsnim simbolom grada – Dvorcem Pejačević. Sagrađen početkom 19. stoljeća dugi je niz godina podsjećao na bogatu povijest ovog kraja dok slijedom vremena nije postao spomenikom kulture prve kategorije i unazad par godina konačno je obnovljen za javnost. Površinom od oko 3000 metara kvadratnih smatra se jednim od većih hrvatskih dvoraca koji je sada dom muzejskog postava „Drveno doba“ što je nedavno prepoznala i Europska unija velikim dijelom financirajući dotad najveći projekt Grada Virovitice.


Foto: Šetnica, Matija Rođak, TZ Virovitica

Drvo koje je pratilo povijesni razvoj grada, tematska je osnova stalnog postava Gradskoga muzeja koji govori i o virovitičkim starosjediocima – Mikešima. Uz obnovljeni dvorac posjetitelje će oduševiti i perivojni izgled novouređenog gradskog parka, a nemoguće je ne zamijetiti i pet dizajnerskih drvenih mostova. Naime, Virovitica je nekoć bila poznata i kao „Mala Venecija“ s pregršt mostova u samom gradskom središtu dok su danas to Most ljubavi, Most zrcala, Gimnazijski most, Portal most i Glazbeni most, od kojih svaki priča jedinstvenu priču.


Foto: Most ljubavi, Matija Rođak, TZ Virovitica

Sakralna pak ruta virovitičkoga kraja započinje obilaskom crkve sv. Roka čiji kompleks nastaje u drugoj polovici 18. stoljeća. Barokni izgled jednako će oduševiti njezina vanjština kao i unutrašnjost gdje se nalazi i refektorij kojega se smatra reprezentativnim primjerom sačuvanog svečanog baroknog prostora i van granica Hrvatske. U sklopu crkve djeluje i Franjevački muzej koji svojom zbirkom od desetak tisuća predmeta nadopunjuje priču o povijesnom bogatstvu Virovitice.


Foto: Crkva sv. Roka, Matija Rođak, TZ Virovitica

Osim baroknoga stila, ovdje ćete zateći i elemente avangarde za što je zaslužna Virovitičanka Edita Schubert po kojoj gradsko šetalište nosi ime. Uspomena na tu prvu damu hrvatske avangarde ostala je zabilježena na pročelju obližnje zgrade gdje se nalazi devet polja oslikanih motivima njezinih slika kao i balkonima i zabatnim zidovima s autoričinim vjernim replikama.


Foto: Šetalište Edite Schubert, Matija Rođak, TZ Virovitica

Tko se namjeri u grad gdje se Podravina spaja sa Slavonijom, osim već navedenih kulturno-povijesnih atrakcija vrijedno je da posjeti i Palaču Pejačević, zgradu Prve hrvatske štedionice, zgradu gimnazije, Gradsku knjižnicu i čitaonicu, Kazalište Virovitica te Glazbenu školu Jana Vlašimskog. Doživljaj stoljetnoga duha dodatno će začiniti i druge zanimljivosti, a od onih specifičnih tu su glazbena ograda, zvučna zrcala i „pianino na ulici“ kao prvi projekt jednoga grada u Hrvatskoj koji posjetiteljima omogućuje sviranje glazbe na ulici.


Foto: Franjevački muzej, Matija Rođak, TZ Virovitica

Kako je Virovitica grad koji će udovoljiti brojnim željama, zaljubljenici u prirodu također će doći na svoje. Ponuda na otvorenom u smislu prirodnih atrakcija vrlo je bogata i nudi puno toga. Virovitički ribnjaci sigurno su jedan od bisera, smješteni na sedam kilometara od grada u nizu od devet ribnjaka primjer su najbogatijeg virovitičkog ribolovnog područja. Mogućnost rekreativno-sportskog ribolova tijekom cijele godine uz obilje slatkovodne ribe oduševit će kako aktivne tako i pasivne promatrače te prirodne oaze.


Foto: Virovitički ribnjaci, Mario Ripli, TZ Virovitica

Nedaleko ribnjaka u dužini od četiri kilometra nalazi se poučna staza „Virovitička Bilogora“. Nastala u sklopu istoimenoga projekta pruža obilazak laganom šetnjom u trajanju od sat i pol, na čijem se putu nailazi na 11 informativnih ploča koje upućuju posjetitelje u bogatstvo flore i faune virovitičke Bilogore. Uz ribnjake se proteže i biciklistička staza „Put šarana“ u duljini od preko 10 kilometara gdje se izmjenjuje makadam, šumski put i šumski „trail“. U Virovitici će zadovoljstvo pronaći i ljubitelji vožnje karting stazom, potom „paintball teambuildinga“ i „pumptrack“ poligona.


Foto: Virka outdoor, Matija Rođak, TZ Virovitica

Za kraj upoznavanja s osobnom kartom Virovitice treba spomenuti i manifestacije koje tijekom cijele godine pozivaju goste da dožive sve navedeno. Najveća je proslava Dana grada – Rokovo, 16. kolovoza, a kroz godinu tu su: virovitički dječji maskenbal, potom međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede „Viroexpo“, jedinstvena burza modela željeznica na kojoj sudjeluje mnoštvo izlagača modelara, Pirueta cup, biciklijada, kazališni susreti i mnoštvo drugih. Kalendar sportskih, kulturnih i društvenih događanja u ovome gradu je prebogat da bi ga se doživjelo tek jednim dolaskom – vrijeme je zato da – posjetite Viroviticu!

Naslovna fotografija: Dvorac Pejačević, Antonio Jurkin, TZ Virovitica

Povezani članci
Plemićka ruta za plemenite doživljaje

Plemićka ruta za plemenite doživljaje

Svetačke sličice kao omiljeni predmeti pučke pobožnosti

Svetačke sličice kao omiljeni predmeti pučke pobožnosti