Vransko jezero – dopustite da vas očara bajkovita priroda, povijesni biseri i panorame od kojih zastaje dah

Nepregledna prostranstva šaša, rogoza i trske, prošarana flekama tirkizne boje… To je pitoreskan, ali i intrigantan pejzaž koji će dočekati posjetitelje koji odluče krenuti u otkriće 'Parka prirode Vransko jezero' kod Biograda na Moru

Udaljeno nekih pola sata od Šibenika s jedne ili Zadra s druge strane, sa svojih 30,2 km2, najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj i jedna od posljednjih mediteranskih močvara na Zemlji. 2013. godine cijelo je područje uvršteno na 'Ramsarsku listu' svjetski važnih močvarnih staništa. No, ako ta činjenica sama po sebi čitatelje ne uvjeri u vrijednost posjeta ovog našeg prirodnog bisera, dodajmo i da je čitavo okolno područje zbog svoje neprocjenjive biološke i krajobrazne vrijednost još davne 1999. proglašeno parkom prirode. U tom malom „raju na zemlji“ sveukupne površine od oko 57 km2 skladno se izmjenjuju močvare, crnogorične i hrastove šume, krš i bujne livade.

Foto: Lučica Prosika, Iva Rogić

Štoviše, gusta močvarna trska idealno je stanište za mnoge ptice koje ondje pronalaze zaklon i obilje hrane tijekom cijele godine. Tako se Park može pohvaliti i prostranim ornitološkim rezervatom od skoro 9 km2, jednim od rijetkih, gotovo netaknutih, prirodnih staništa ptica vodarica, sa izvorima pitke vode čije su brojke doista impresivne. Od 265 zabilježenih vrsta ptica, čak 102 se gnijezde na području parka, te se među njima četiri vrste smatraju ugroženima na europskoj, a sedam na nacionalnoj razini. Čak 60% hrvatske ornitofaune jedan dio godine provodi na Vranskom jezeru! Znajući pri tome da preko 100 000 ptica močvarica ovdje dolazi dočekati toplije dane, ne začuđuje podatak da je sjeverozapadno područje parka još 1983. godine uvršteno na IBA popis važnih ornitoloških područja u Europi te je proglašeno posebnim ornitološkim rezervatom. Ljubiteljima ptica preporučuje se da svakako ponesu dvogled i iskoriste jedinstvenu priliku za privilegiran uvid u krilati svijet, a poučna staza omogućit će im da saznaju mnoge zanimljivosti o još nekim rijetkim vrstama. Iako se dakako mogu pokušati pritajiti na drvenoj poučnoj stazi, vožnja kajakom ili (za one manje atletske tipove) brodom po jezeru mogla bi im pružiti bolju perspektivu.

Foto: Kajaking, Goran Šafarek

Odlučna u svom nastojanju da doprinese očuvanju prirode i promociji zelenog održivog turizma uprava PP Vransko jezero, nakon nabave električnog vlaka prije tri godine, nedavno je odlučila opremiti park i Dangubom – ekološki prihvatljivom brodicom koju pokreće isključivo električna energija, a koja svoje ime naravno duguje čaplji, zaštitnom znaku i glavnoj zvijezdi Parka. O toj predanosti ekologiji svjedoči i veliki projekt proveden u suradnji s Gradom Biogradom na Moru, Klasterom za eko–društvene inovacije i razvoj – CEDRA, te Hrvatskom gorskom službom spašavanja, a koji je obuhvaćao još dva parka prirode (Velebit i Telašćica) i tri nacionalna parka (Krka, Kornati i Paklenica). Započet u lipnju 2018, osnovni cilj projekta bio je doprinijeti održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija te održivom turizmu u nacionalnim parkovima i parkovima prirode na područjima Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije.

Foto: Čaplje žličarke, Maja Ćuže Denona

Drugim riječima, željele su se unaprijediti mogućnosti razvoja gospodarskih djelatnosti na ovim prostorima uz istodobno vrednovanje, očuvanje i obnovu prirodnog, društvenog i gospodarskog potencijala regije. Tako je stara napuštena biogradska škola pretvorena u multimedijalno opremljen edukacijsko–inovacijski i prezentacijski centar za održivi turizam, gdje su unaprijeđeni postojeći te osmišljeni novi održivi turistički sadržaji i ponude, a poradilo se na još kvalitetnijoj promociji područja. O tome koliko je projekt bio uspješan najbolje svjedoči činjenica da je do sada održano preko 30 radionica i osmišljeno 13 novih turističkih proizvoda, pri čemu je bilo uključeno više od 450 sudionika iz najraznovrsnijih sektora od zaštite prirode, turizma do obrazovanja i gospodarstva. Štoviše, započeta je priprema dvaju projektnih prijedloga za program EU Life i Interreg EuroMED koji uključuju sudionike iz osam zemalja Mediterana, a cilj im je provedba europske inicijative za prirodu i okoliš koja bi u potpunosti bila usklađena s novim 'Europskim zelenim planom' i programom 'EU sljedeće generacije'.

Foto: Drvena staza u ornitološkom rezervatu, Iva Rogić

Govoreći o samom jezeru, valja napomenuti da mu je najveća zabilježena dubina samo 4 metra što ga čini rijetkim svjetskim primjerom kriptodepresije, površina mu je iznad a dno ispod morske razine. Osim toga, najveće je boćato vodeno tijelo u Hrvatskoj i najveće močvarno područje istočne obale Jadranskog mora. Ti ga parametri čine optimalnim staništem za raznovrsnu morsku, ali i slatkovodnu ribu, a samim time i pravim rajem za športske ribolovce koji će primjerice moći uživati u lovljenju štuke, šarana ili soma, tik uz more. Posljednja istraživanja procjenjuju da u jezeru obitava čak dvadeset vrsta među kojima se jegulja, riječna babica i glavočić vodenjak nalaze na popisu strogo zaštićenih, a drlja gotovo ugroženih vrsta. Za one koje pak teorija zanima više od prakse, park je pripremio kratku poučnu stazu na kojoj će moći doznati iznenađujuće činjenice o našim endemskim „stanovnicima“ ali i mnogim drugima.

Foto: Promatračnica ptica, Iva Rogić

U PP Vransko jezero ljubitelji obilaska „na dva kotača“ također će doći na svoje, zato što jezero okružuje čak pedesetak kilometara biciklističkih staza koje posjetiteljima omogućuju uživanje u bajkovitim prizorima prirode i svoj njenoj raskoši. Staze čas vode kroz ugodno sjenovite borove šume i šume makije, čas izviru na put okružen raznovrsnim divljim biljkama aromatičnih mirisa dok postavljeni panoi tom ugodnom razgledu dodaju i edukativnu dimenziju, jer pružaju pregršt informacija o flori ovoga područja, bilo da govorimo o impozantnom hrastu, mirisnoj kadulji, ljekovitom smilju ili ukusnoj šparogi. Iako će oni željni izazova odabirom jedne od šest ponuđenih staza varijabilne težine zasigurno moći zadovoljiti svoje sportske ambicije, te razgledati Park i čitavo biogradsko područje, neka se ni roditelji koji žele uživati u aktivnom odmoru sa svojom djecom ne brinu. Staza od samo 6 kilometara po pristupačnom terenu osmišljena je upravo kao idealni obiteljski izlet.

Foto: Biciklisti, Stipe Surać

No, među svim prekrasnim pejzažima i vedutama u kojima će nedvojbeno znati uživati svaki posjetitelj, ipak treba izdvojiti prekrasan panoramski pogled s vrha brda 'Kamenjak', otkuda ćete moći ugledati čitavo Vransko jezero, mjesta Drage, Pakoštane, Biograd na Moru, pa čak i čitav kornatski arhipelag. One koji uvijek žele znati više, poučne table upoznat će s poviješću, kulturom i narodnim običajima ovoga kraja, ali i prirodnim značajkama Parka. Znate li primjerice kada je nastalo Vransko jezero ili koje ptice grabljivice, a koje ptice močvarice žive ovdje? Osim edukacije, ovdje ćete pronaći odmor na klupama, ali i okrjepu u domaćim specijalitetima tradicijske konobe. Također, u blizini se može razgledati kapelica Svih Svetih, izgrađena 1995. godine u sjećanje na stotinjak ljudi iz Polače koji su ovdje ubijeni tijekom i nakon Drugog svjetskog rata.

Foto: Kamenjak, Iva Rogić

No povijest ovoga kraja seže u mnogo davnija vremena. Nekada poznato kao 'Vedro blato', čitavo područje obiluje kulturološkim i povijesnim znamenitostima od kojih neke datiraju još od dvije tisuće godina prije Krista. Arheološka iskapanja na lokalitetu 'Crkvine' i okolnim mjestima otkrila su tragove nekoliko rimskih seoskih posjeda, a natpisi nađeni na trasi akvadukta koji ih je opskrbljivao vodom svjedoče o dinamičnosti gospodarske aktivnosti Rimskog Carstva na ovim prostorima. Ovo područje još i danas skriva mnoge tajne zbog čega je omiljen teren rada mnogim znanstvenicima. U blizini je i selo Vrana u kojem se je smjestila impozantna utvrda 'Maškovića Han', jedan od rijetkih primjera osmanske arhitekture u Lijepoj Našoj. Građevina je u potpunosti obnovljena 2014. te se vrlo brzo pokazala kao uspješna turistička priča. Sa svojih 14 autentično uređenih soba, restoranom, starim hamamom (tursko kupatilo) i umjetničkom galerijom, neodoljiv je mamac za turiste željne odmora oplemenjenog malom dozom povijesti i obgrljenog prirodnim bogatstvom koje budi emocije i poriv na dolaske iznova i iznova…

Povezani članci
or

For faster login or register use your social account.

Connect with Facebook